x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Kefir de casă. Rețetă simplă și beneficii asupra sănătății

Kefir de casă. Rețetă simplă și beneficii asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |    13 Mai 2024   •   20:45
Kefir de casă. Rețetă simplă și beneficii asupra sănătății

Kefirul este un aliment obținut din fermentarea laptelui și are multe beneficii pentru sănătate.

Acesta conține probiotice, are un gust ușor acidulat și mulți nutrienți. 

Kefirul își are originea în Caucaz, unde este preparat de triburile nomade. Legendele spun că populația din acele teritorii folosea saci din piele de animale pentru a transporta laptele și, călătorind, au observat cum se transformă într-o băutură acidulată și efervescentă. Această descoperire a condus la dezvoltarea culturii de kefir, o combinație unică de bacterii și drojdii.

Aceste microorganisme formează granule albicioase sau gelatinoase, cunoscute sub numele de „grâul de kefir” sau „ciuperca de kefir”. Ele sunt folosite pentru a fermenta laptele, transformându-l într-o băutură bogată în probiotice și enzime benefice.

Kefirul făcut în casă este plin de probiotice benefice pentru sănătate și poate fi consumat ca atare sau adăugat în smoothie-uri și alte preparate.

Pentru a-l prepara trebuie să speli bine toate ustensilele folosite pentru a evita contaminarea cu bacterii nedorite.

Ingrediente

  • 1-2 lingurițe de cultură de kefir sau 1/4 cană de kefir dintr-un lot anterior (pentru fermentare)
  • 1 litru de lapte proaspăt (de preferat integral sau semidegresat)
  • 1 borcan de sticlă sau ceramică cu capac (cu o capacitate mai mare decât volumul de lapte utilizat)
  • 1 filtru sau o cârpă de tifon pentru a acoperi borcanul
  • 1 lingură de lemn sau plastic (nu de metal).

Mod de preparare

Dacă se folosește cultură de kefir uscată, se rehidratează într-o cantitate mică de lapte timp de 1-2 zile înainte de a face kefirul. Dacă se folosește kefir dintr-un lot anterior este nevoie de 1/4 cană pentru a începe fermentarea.

În borcan se adaugă lapte proaspăt, apoi se pune cultura de kefir sau kefirul din lotul anterior. Se amestecă ușor cu o lingură de lemn sau plastic pentru a distribui cultura în lapte.

Se acoperă borcanul cu un filtru sau o cârpă de tifon și se fixează cu un elastic sau sfoară. Se așează borcanul într-un loc cald și întunecat pentru a fermenta.

Se lasă kefirul să fermenteze timp de 12-24 de ore, în funcție de temperatura camerei și de preferințele legate de consistența kefirului. Cu cât stă mai mult, cu atât va fi mai acru și mai gros.

După perioada de fermentare, se verifică kefirul pentru consistență și gust. Dacă este bun, se pune la frigider. Pentru a opri procesul de fermentare, se poate păstra în frigider timp de câteva ore înainte de a-l consuma.

Pentru un kefir mai gros se poate strecura printr-un filtru sau o cârpă de tifon pentru a separa granulele de kefir de lichidul fermentat.

Mod de păstrare

Dacă ai ciupercă de kefir, îl poți păstra într-un borcan cu lapte în frigider pentru a încetini procesul de fermentare.

Pentru kefirul deja fermentat este recomandat să-l păstrezi într-un recipient ermetic în frigider pentru a menține prospețimea și calitatea.

Beneficii pentru sănătate

Kefirul conține probiotice, minerale și vitamine.

Probioticele din kefir ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale și pot reduce disconfortul digestiv. De asemenea, ajuta la întărirea sistemului imunitar.

Enzimele și acidul lactic din kefir pot ajuta la asimilarea mai eficientă a nutrienților din alimente. Kefirul conține proteine de calitate și calciu, esențiale pentru sănătatea oaselor și a mușchilor, notează hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: reteta kefir