Angina pectorală este modul în care se exprimă afecţiunea cunoscută sub numele de cardiopatie ischemică şi reprezintă durerea toracică ce apare când o parte din muşchiul inimii nu primeşte suficient oxigen.
De cele mai multe ori acest lucru se întâmplă când există îngustări ale vaselor care hrănesc inima şi care se numesc artere coronare.
Cauza cea mai frecventă a acestor îngustări este ateroscleroza – formarea în interiorul vaselor a unor depuneri de lipide (grăsimi) care se organizează în „plăci de aterom”. În timp, acestea cresc în dimensiuni şi ajung să realizeze îngustări (stenoze) ale vaselor prin care sângele ajunge la muşchiul inimii.
Angina pectorală – simptome
Angina pectorală este resimţită de obicei ca o senzaţie de presiune, greutate, apăsare, strângere, constricţie la nivelul sternului, în profunzime.
De multe ori angina pectorală nu este descrisă ca durere ci ca o senzaţie neplăcută de jenă, de disconfort toracic sau ca o arsură la nivelul sternului.
Unii pacienţi prezintă durere doar în partea stângă a toracelui şi mult mai puţini pot avea durere doar în partea dreaptă a toracelui.
Durerea poate merge şi în alte zone (numite zone de iradiere): spre zona gâtului, în umeri, în braţe (în ambele braţe sau doar în braţul stâng, uneori până la nivelul ultimelor două degete de la mâna stângă), în încheietura pumnului stâng sau de ambele părţi, în spate sau chiar la nivelul dinţilor şi al maxilarului inferior.
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.
Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi
Tipic, durerea din angina pectorală apare în timpul efortului fizic şi obligă la întreruperea efortului.
Uneori, durerea din angina pectorală se asociază cu transpiraţii abundente, senzaţie de lipsă de aer, palpitaţii. Durerea din infarctul miocardic acut se poate însoţi şi de greaţă, vărsături, ameţeli, sincopă.