x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Știți ce este ritmul circadian?

Știți ce este ritmul circadian?

de Florian Saiu11    |    17 Oct 2023   •   08:20
 Știți ce este ritmul circadian?

Mulți dintre noi au nopți neliniștite și un somn agitat, lipsit de odihnă și ne bazăm pe cafea și zahăr ca să putem rezista de-a lungul zilei. Orele pe care ar trebui să le petrecem dormind sunt însă esențiale pentru a ne păstra în formă, binedispuși și (mai ales) apți de a lua cele mai bune decizii atât în viața personală, cât și în cea profesională. 

Pentru un somn bun avem nevoie, dincolo de condițiile de bază, de o bună cunoaștere a propriului organism. Dar știm oare cum funcționează cu adevărat corpul nostru? Cunoaștem, de pildă, ce înseamnă ritmul circadian? Da, ați citit bine: cir-ca-di-an. Și-acum, explicațiile: „Ritmul circadian - menționa Nick Littlehales, expert în știința somnului, în studiul „Cum să dormi sănătos” (Litera, 2018) - este ciclul interior de 24 de ore coordonat de ceasul nostru corporal”. Explicit? „Acest ceas al nostru, bine ancorat în creier, reglează de fapt sistemele interne, cum sunt, de pildă, tiparele de somn și alimentație. Mai mult, ordonează producerea de hormoni, temperatura, energia, starea de spirit și digestia, într-un proces de 24 de ore dezvoltat în așa fel încât să fie în armonie cu rotația pământului”.

 

Leul vegetarian

 

V-am năucit? Dar este purul adevăr! „Ceasul corpului nostru - mai amintea Nick Littlehales în lucrarea citată anterior - este pus la punct de elemente exterioare, cel mai important dintre acestea fiind lumina diurnă, alături de altele, cum sunt temperatura și orele de masă. Este important să înțelegem că aceste ritmuri sunt înrădăcinate în noi. Ele fac parte integrantă din materialul din care este construit fiecare om. Sunt produsul a milioane de ani de evoluție. Ar fi la fel de probabil să uităm aceste ritmuri cum ar fi pentru un câine să uite să latre sau pentru un leu să încerce să devină vegetarian fără regrete. Desigur, fiecare dintre aceste animale are propriul ceas biologic și propriul ritm circadian, asemenea oricărui alt animal sau oricărei plante”. 

 

Mecanismul circadian tipic

 

Cum arată însă un ritm circadian tipic (uman), unul care să descrie ce dorește corpul nostru să facă în mod firesc în diferite momente ale zilei? Vom încerca să-l schițăm: 

 

- 23.00 - 24.00 (miezul nopții) - stare de tranzit (diurn-nocturn);

- 2.00 - somnul cel mai profund;

- 3.30 - corpul înregistrează temperatura minimă;

- 6.30 - începe să crească tensiunea arterială;

- 7.30 - 8.00 - se oprește secreția de melatonină;

- 9.00 - 9.30 - începe să crească secreția de testosteron;

- 10.00 - 11.00 - stare de vigilență maximă;

- 12.30 - 14.00 - cea mai bună coordonare a organismului;

- 14.00 - 15.30 - cel mai bun timp de reacție;

- 16.00 - 17.00 - eficiență cardiovasculară și forță musculară maxime;

- 18.30 - valoare maximă a tensiunii arteriale;

- 19.00 - corpul înregistrează temperatura maximă;

- 21.00 - 21.30 - începe secreția de melatonină.

 

Așadar, odată cu apusul soarelui, corpul nostru începe să secrete melatonină. Adică? Melatonina, un hormon responsabil de reglarea somnului, este produsă de glanda pineală, care reacționează la lumina naturală. Când întunericul se prelungește suficient de mult, organismul nostru începe să producă melatonină, totul pentru a ne pregăti de somn. Perfecționat cu sute de milioane de ani în urmă (când electricitatea nu fusese încă inventată; ba mai mult, omul nici măcar nu îmblânzise focul), mecanismul circadian ne dictează și astăzi programul de odihnă. Nu ne rămâne decât să-l respectăm (pentru a ne menține sănătoși și frumoși).

 

„Ritmul circadian este ciclul interior de 24 de ore coordonat de ceasul nostru corporal”,  Nick Littlehales, expert în știința somnului

 

„Circadian” se traduce prin „aproximativ o zi” - de la „circa” („în jur de”) și „diem” („zi”)

 

„Ceasul corpului nostru este reglat de elemente exterioare, cel mai important dintre acestea fiind lumina diurnă”, Nick Littlehales, expert în știința somnului

 

Melatonina, un hormon responsabil de reglarea somnului, este produsă de glanda pineală, care reacționează la lumina naturală

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: ritm circadian studiu creier