x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Bine ati venit in camera micutului!

Bine ati venit in camera micutului!

25 Apr 2005   •   00:00

SANATATEA COPILULUI
Amenajarea spatiului pe care il ocupa copilul e bine sa fie gandita din primele zile de viata ale acestuia pana la varsta adolescentei.

  • de STELUTA INDREI

  • Cand vine pe lume un copilas, parintii se gandesc automat cum sa amenajeze spatiul in functie de nevoile lui. In camera respectiva apar cel putin un patut si o masa speciala pentru igiena bebelusului. "Pentru a indeplini cerintele unei dezvoltari armonioase a copilului, camera trebuie sa fie luminoasa, aerisita, spatioasa, cu mobilier adecvat necesitatilor. Daca familia dispune de posibilitati materiale, atunci amenajarea este mai usoara. Daca sunt situatii familiale in care disponibilitatile materiale si de spatiu sunt mai restranse, atunci trebuie sa se recurga la adaptarea conditiilor existente la nevoile copilului. Sa nu uitam ca zicala «Omul sfinteste locul» este potrivita si in ceea ce priveste camera copilului", ne asigura cercetator stiintific Corina Bacalearos, psiholog principal la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu".

    Cereti si parerea copilului

    Amenajarea spatiului copilului se face in etape, potrivit varstei lui. In perioada de sugar exista nevoi speciale, iar in perioada copilului mic (0-3 ani), cand el devine foarte activ, amenajarea interiorului trebuie sa tina seama de acest aspect. Mobilierul cu colturi, cu sertare, aglomerarea de obiecte in camera trebuie evitate.

    La varsta prescolara si scolara, nevoile copilului se schimba, incepe sa fie necesar un birou, pe care eventual sa se afle un calculator. O data cu capacitatea copilului de a-si exprima dorintele, psihologul Corina Bacalearos recomanda ca parintele sa nu ignore parerea copilului in ceea ce priveste amenajarea propriului spatiu. Mai mult decat atat, ea crede ca adultul il poate incuraja pe copil sa aiba astfel de exprimari de sine, punandu-i intrebari fara a-i fi teama ca nu va face fata solicitarilor micutului. Amenajarea spatiului copilului este un aspect care face parte din viata de familie si este bine sa fie gandit sub aspectul implicarii copilului la aceasta. El poate fi astfel responsabilizat, valorizat si ii sunt cultivate gustul pentru frumos, armonie, echilibru.

    Curatenia spatiului de locuit

    Ordinea si dezordinea sunt alte probleme legate de camera copilului, incepand de la varsta foarte mica pana la adolescenta. Cei mici trantesc jucariile si le lasa imprastiate prin casa, iar tinerii lasa in urma lor resturi de mancare, haine si altele. Ideea de curatenie si de igiena a spatiului este o regula a civilizatiei si este foarte potrivit sa li se imprime copiilor deprinderea de a face ordine si de a o mentine.

    "De la varste fragede exista panica parintilor ca sunt dezordonati cei mici. Acest sentiment imprima comportamentului adultului o maniera autoritara de a stimula deprinderea de curatenie. In felul acesta, copilul invata sa fie ordonat, insa pe un fond de tensiune psihica. Mai ingrijoratoare este nevoia exagerata a persoanei de ordine si curatenie, care poate trada un dezechilibru psihologic ce poate duce cu gandul la o stare nevrotica", avertizeaza psihologul. Este recomandabil ca parintele sa evite fortarea copilului de a-si insusi o regula. Copilul mic invata regulile mai degraba prin imitatie decat prin supunere. "Mi-ar face placere sa avem mai mult spatiu in jur, asa ca hai sa punem impreuna lucrurile la loc" este indemnul pe care parintele il poate adresa copilului. Atitudinea de colaborare este mai potrivita din partea unei mame sau bunici decat "Treci si fa ordine, ca daca nu...".

    INTIMITATE. Un alt aspect legat de camera copilului este intimitatea. Psihologul Corina Bacalearos considera ca este potrivit ca parintele sa respecte spatiul personal al copilului si sa-i respecte intimitatea in acest spatiu. In felul acesta, il va invata pe copil sa fie la randul sau respectuos cu intimitatea celorlalti, cu spatiul privat.

    JUCARII. Foarte mult spatiu din camera copilului este ocupat de jucarii. Ceea ce este foarte bine, remarca psihologul Corina Bacalearos. Dar parintii nu trebuie sa exagereze tapetand camera cu jucarii, ci sa aleaga obiectele preferate de micut. "Un spatiu incarcat cu multe obiecte, chiar daca sunt jucarii, devine obositor si plictisitor."

    STIATI CA
  • Incepand din copilarie, culorile ne influenteaza viata. La varsta mica, modul in care copilul reactioneaza fata de mediu este preponderent senzorio-motor. De aceea, este indicata in camera varietatea de culori calde si vii. Foarte multa culoare vine din jucariile expuse in jurul copilului. Este stimulativ pentru copilul mic sa aiba culori vesele in incapere, insa trebuie sa existe un echilibru intre culoare si celelalte elemente de decor.
  • Daca exista posibilitatea, este indicat ca micutul sa aiba camera lui. Aceasta insa nu este o conditie fara de care dezvoltarea copilului nu poate fi armonioasa. Parintii care nu au o situatie materiala confortabila nu trebuie sa-si faca griji si sa se simta frustrati. Pentru copil este potrivit ceea ce este accesibil familiei.
  • Sigur, cand copilul are posibilitatea sa se desfasoare in propriul spatiu, este mai confortabil. Dar sa nu uitam ca toate lucrurile din jurul nostru capata sensul pe care noi dorim sa il imprimam.
  • STIRI
    COLICI. Aproximativ 20% din sugari sufera de colici – episoade de plans ce dureaza cu orele, fara nici un motiv evident. Chiar daca provoaca suferinta bebelusului si epuizeaza fizic si emotional parintii, colicile nu sunt o boala si dispar de obicei pe la varsta de 4 luni. Cauza tulburarii este necunoscuta. Specialistii o atribuie, printre altele, imaturitatii aparatului digestiv, alergiilor, hormonilor din laptele matern si alimentatiei exagerate. Medicii recomanda hranirea corecta a copilului – mai des, dar in cantitati mici, administrate lent.

    DURERI. Unii copii cu varste cuprinse intre 3 si 9 ani sufera de asa-numitele "dureri de crestere", intense si recidivante, la nivelul bratelor si coapselor. In majoritatea cazurilor, acestea survin seara si dureaza cateva ore, insa nu reprezinta o problema grava de sanatate. Este bine ca parintii sa se adreseze medicului pentru prescrierea unui tratament contra acestor dureri, dar nu trebuie sa-si faca griji, pentru ca ele vor disparea o data cu inaintarea in varsta.

    ACCIDENTE. Incepand de la varsta de 5 ani, copiii au abilitatea motorie de a sari intr-un picior. Astfel, independenta fizica si curiozitatea predispun copiii mici la numeroase accidente. Majoritatea se soldeaza cu aparitia vanatailor si a zgarieturilor, care se vindeca rapid, dar unele provoaca traumatisme grave, care necesita ingrijiri medicale. Parintii, bunicii si toti cei apropiati de copii trebuie sa fie atenti in ceea ce priveste pericolele precum piscinele, scarile, sursele de foc ce ar putea provoca leziuni grave.
    ×