x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului De ce este iarba verde?

De ce este iarba verde?

15 Apr 2006   •   00:00

Aceasta este o intrebare din noianul de acelasi gen cu care te asalteaza copilul tau. Nu dispera, caci de modul cum raspunzi la cele mai nastrusnice intrebari depinde relatia ta cu copilul.

Plin de imaginatie, nazdravanul tau te intreaba cate-n luna si-n stele. De ce zboara pasarile? De ce trebuie sa manance? De ce jucaria este galbena? De ce? De ce? De ce?... Nu te ingrijora. Este normal sa fie curios. Copilul tau descopera astfel lumea, se dezvolta. De cand era bebelus a inceput sa cunoasca realitatea inconjuratoare pipaind, mirosind, ducand la gurita, fiind atras de bogatia de culori. Aceasta a fost etapa de dezvoltare senzoriala si motorie. Apoi pe masura ce a inceput sa se deplaseze, campul lui de cunoastere s-a diversificat, si-a dezvoltat vocabularul, a aflat ca pentru fiecare persoana si obiect din jur exista un nume si a inceput sa le denumeasca. O data ce a descoperit ca poate denumi lucrurile, aceasta activitate a devenit fascinanta pentru copilul tau si usor-usor a inceput sa intrebe "Ce este?". Vazand obiecte noi sau chiar unele familiare, prichindelul intreba de multe ori "ce este asta?" si uneori tot el raspundea. Ii facea placere sa-si exercite aceasta noua achizitie. Intrebarea "ce este?" si raspunsul constituiau o noua descoperire.

"UN BURETE" DE INFORMATII

"Dupa varsta de 2 ani, copilul este ca un burete: absoarbe informatii cu o mare intensitate, este dornic sa afle, sa descopere. Este fascinat de acest joc intrebare-raspuns si isi descopera posibilitatile de a se exprima. Iar aceasta descoperire deschide o multime de posibilitati pentru gandire si comunicare. Afland tot mai multe denumiri, copilul incepe sa asocieze notiunile, sa formeze propozitii si astfel pe la 2-3 ani incepe sa caute sensuri noi. Ei bine, in aceasta faza se afla copilul tau", te asigura psihologul Oana-Maria Udrea de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". La 3 ani, varsta la care merge la gradinita si incepe astfel viata sociala, apare explozia sirului de intrebari "de ce?". Copilul cauta explicatii pentru lucrurile descoperite pana acum sau pe care le afla in continuare.

CURIOZITATE

Copilul manifesta acea curiozitate care merge dincolo de denumirea obiectului. El vrea nu doar sa stie ce este, ci incearca sa inteleaga de ce este asa. Uneori repeta de mai multe ori aceeasi intrebare pentru ca ii place sa asculte explicatiile. Exact cum la 2 ani rostea de mai multe ori un cuvant nou, tot asa in perioada lui "de ce" repeta intrebarile pentru ca ii place sa se asculte pe sine, ii place sa asculte explicatiile.

Un alt lucru descoperit prin intrebari, dincolo de faptul ca exista o poveste in spatele oricarui lucru, este acela ca mami, tati si buni stiu o multime de lucruri si sunt o sursa inepuizabila de informatii. Prin intrebari repetate, copilul cauta compania si atentia adultului, incearca sa impartaseasca experienta cunoasterii cu parintii.

Tirul acesta de intrebari solicita uneori rabdarea parintilor, mai ales daca sunt obositi, nervosi, tracasati de grijile zilnice. Ei sunt tentati ca in aceste situatii sa spuna "mai lasa-ma cu intrebarile astea" decat sa dea un raspuns acceptabil pentru copil. Ceea ce este total gresit. Parintele trebuie sa treaca peste oboseala si pe cat posibil sa raspunda cu delicatete sau cu umor intrebarilor micului curios. In orice caz, este bine sa evite raspunsurile sarcastice si iesirile nervoase.

Sfatul psihologului

In perioada lui "de ce?" este foarte importanta mentinerea curiozitatii si a interesului viu pentru a descoperi. "Este bine sa ne bucuram de aceasta perioada, sa o folosim pentru a construi increderea copilului in forta lui de a cunoaste lumea si sa fim deschisi in oferirea explicatiilor. Mentinerea curiozitatii este esentiala pentru dezvoltarea creativitatii, comunicarii, asa incat este bine sa nu blocam nevoia de a intelege, sa nu inhibam dorinta copilului de a pune intrebari", ne sfatuieste psihologul Oana-Maria Udrea. Adultul trebuie sa se adapteze din mers la transformarile prin care trece copilul. Astfel, varsta lui "de ce" este un prilej pentru parinti de a descoperi la cat de multe lucruri se gandeste copilul lor. "Uite la ce s-a gandit copilul! Uite ce a observat!", exclama parintele cand copilul il intreaba, spre exemplu, de ce este cerul albastru.

PROGRES. Din primele etape de dezvoltare, copilul are o mare nevoie de a-i fi stimulate curiozitatea si interesul pentru obiectele din jur. Din punct de vedere al achizitiilor de dezvoltare cognitiva, manifestarea curiozitatii prin intrebari este o dovada de progres. Cand copilul incepe sa intrebe "de ce?" inseamna ca a trecut deja intr-o etapa superioara a dezvoltarii sale. Un copil de 4 ani care nu pune inca intrebari de acest gen este semnalul ca el nu a fost indeajuns stimulat din punct de vedere al dezvoltarii intelectuale si al limbajului. In opinia psihologului Oana-Maria Udrea, poate fi un copil neglijat, uitat in fata televizorului sau in grija unei bone, poate fi un copil cu care nu s-a vorbit si care a ajuns la 4-5 ani cu putine abilitati de comunicare.
×
Subiecte în articol: copilul sanatatea copilului