x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Mami, tati, ma sufoc!

Mami, tati, ma sufoc!

09 Mai 2005   •   00:00

SANATATEA COPILULUI
Dansul, inotul, alergatul... Activitati atat de simple, atat de banale. Si totusi aproape imposibile pentru copiii care sufera de astm bronsic.

  • de STELUTA INDREI

  • Mai ales pentru acei copii la care astmul nu este tinut sub control. Deoarece diagnosticul precoce, tratamentul corect, controalele periodice si, nu in ultimul rand, grija deosebita a parintilor le pot oferi micilor pacienti sansa de a avea o viata normala.

    Astmul este cea mai frecventa afectiune cronica la copii. Studii realizate in tara noastra indica faptul ca aproximativ 8% din copiii cu varste cuprinse intre 6 ani si 18 ani sufera de astm bronsic. "Diagnosticul precoce si tratamentul corect ii ajuta pe copii sa controleze aceasta boala inflamatorie a cailor respiratorii si sa duca o viata normala. Caci astmul este o afectiune care poate dura toata viata", semnaleaza profesor doctor Jeana-Rodica Radu, seful Clinicii de Alergologie din cadrul Spitalului "N. Malaxa", care este si presedintele Comitetului roman al Initiativei Globale pentru Astm (GINA).

    Rolul parintilor este esential in controlul astmului la copii. Daca ii invata ce este aceasta boala si cum trebuie sa actioneze, copiii se pot juca, pot merge la scoala si pot dormi bine noaptea. Absenteismul scolar si tulburarile de somn sunt probleme majore cu care se confrunta astmaticii. Parintii trebuie sa le explice copiilor ca astmul nu este un motiv de rusine sau de esec in viata. In intreaga lume, sportivi olimpici, conducatori faimosi, persoane celebre si in special multi oameni obisnuiti au vieti implinite, desi sufera de astm.

    Polen, praf, mucegai...

    Crizele de astm pot fi declansate de mai multi factori. Multi copii sunt alergici la polen si la animalele cu blana. De aceea, pisicile, cainii, iepurii, hamsterii nu trebuie tinuti in locuinta, recomanda prof. dr. Jeana-Rodica Radu. Adultii nu trebuie sa fumeze in preajma copiilor cu astm. Mirosurile puternice si deodorantele sunt suparatoare pentru astmatici. De asemenea, efortul intens, emotiile puternice si virozele respiratorii sunt factori declansatori ai astmului.

    Praful din casa si mucegaiul sunt dusmani de temut ai copiilor cu astm. Din acest motiv sunt necesare schimbari radicale in camera micutului. Carpetele, covoarele, fotoliile capitonate, paturile din lana, pernele si pernitele trebuie eliminate, pentru ca se imbiba foarte usor cu praf si mucegai. Perna de dormit, salteaua si asternuturile de pat trebuie sa fie dintr-un material antialergic. Este important ca locuinta sa fie aerisita cat mai des.

    Tratament continuu

    Cei mai multi copii astmatici sunt nevoiti sa ia medicamente in fiecare zi, care imbunatatesc functia pulmonara si previn crizele. Potrivit prof. dr. Jeana-Rodica Radu, medicatia antiinflamatoare se administreaza pe termen lung, iar pentru a opri crizele sunt necesare medicamente cu actiune rapida (substante bronhodilatatoare care prin inspirare ajung direct in caile respiratorii). Este vorba despre dispozitivele de inhalare sau de sprayurile antiasmatice, pe care bolnavii trebuie sa le aiba in permanenta la indemana. In tara noastra exista Programul National pentru Astm, prin intermediul caruia tratamentul pentru copiii astmatici este gratuit.

    Desi tratamentul antiastmatic se administreaza timp de mai multi ani, acesta nu creeaza dependenta. Important este sa nu se faca abuz de bronhodilatatoare, care trebuie utilizate numai in crize. De asemenea, este esential ca parintii sa se prezinte cu copiii la controale medicale periodice, chiar daca se simt bine si nu au probleme cu respiratia. Tratamentul trebuie verificat de doua-trei ori pe an, pentru eventuale modificari ale dozelor sau ale tipurilor de medicamente.

    EREDITATE. Deseori, intr-o familie sunt mai multi astmatici, ceea ce inseamna ca astmul se mosteneste. "Pe langa aceasta componenta genetica, aparitia astmului este favorizata de alergii, viroze repetate la copilul mic, poluare si alimentatie", explica profesor doctor Jeana-Rodica Radu.

    CRIZA. Cand astmul nu este controlat, crizele apar cu usurinta. In criza de astm, aerul intra si iese din plamani cu dificultate. Copilul tuseste, respira cu dificultate, are senzatia de sufocare, iar respiratia este suieratoare (wheezing). Crizele apar frecvent in timpul noptii, micutul trezindu-se din cauza acceselor de tuse si a respiratiei dificile.

    1. Scoateti capacul si agitati bine.

    2. Ridicati-va si expirati.

    3. Puneti sprayul in gura sau in fata gurii larg deschise. Incepeti sa inspirati, apasati si continuati sa inspirati incet.

    4. Tineti-va respiratia 10 secunde, dupa care expirati.
    ×
    Subiecte în articol: astm sanatatea copilului