x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sacul imi indoaie spatele

Sacul imi indoaie spatele

30 Aug 2005   •   00:00
SANATATEA COPILULUI
Varsta elevului coincide cu varsta dezvoltarii si formarii corpului acestuia. Studii de specialitate vin sa demonstreze ceea ce se observa de altfel foarte usor: elevii cara zilnic ghiozdane mult peste greutatea normala varstei si posibilitatilor fizice. Aceasta este una dintre cauzele durerilor de spate pe care un numar tot mai mare de copii le acuza. Este motivul pentru care este necesara supravegherea greutatii ghiozdanului purtat zi de zi de copil. Intensitatea durerii este proportionala cu povara la care sunt supusi copiii. Potrivit specialistilor, ghiozdanul nu ar trebui sa depaseasca 10% din greutatea elevului. Dar aceasta greutate este frecvent depasita. Un studiu realizat in Statele Unite releva ca aproximativ un sfert dintre elevi transporta zilnic ghiozdane cu mult peste 10% din greutatea lor. La aceeasi concluzie au ajuns si studiile efectuate in multe scoli din Franta.

Moda

Dar nu numai greutatea ghiozdanului este cauza durerilor de spate si a modificarilor anatomiei coloanei vertebrale in cazul multor scolari, ci si modul incorect in care este purtat ghiozdanul, semnaleaza doctorul Doina Mihaila, medic de familie la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti. Trebuie spus ca, de fapt, vorbim impropriu de ghiozdan, pentru ca la moda este sacul purtat pe un umar si nu pe ambii.

Acest mod incorect de folosire a sacului face ca greutatea, si asa foarte mare, sa nu se mai imparta egal pe cei doi umeri, ci doar pe unul. Suprasolicitarea, sedentarismul, antecedentele familiale sunt factori majori care explica de ce unii copii nu se dezvolta armonios. Medicii atrag atentia ca fetele si baietii sunt in egala masura afectati de acesti factori externi.

Sedentarism

Este pilduitor un studiu norvegian care arata ca pe langa durerile de spate, de umeri, lombalgii severe, copiii constransi sa duca aceasta povara sunt stresati, obositi, indiferenti, nemultumiti... In 2003, un alt studiu efectuat in 184 de scoli, initiat de specialisti de la Universitatea din Michigan, insista pe faptul ca greutatea sacului dublata de sedentarism pun in mare pericol sanatatea elevilor, cu consecinte pe tot parcursul vietii.

Aceste studii se vor un semnal de alarma dirijat atat in directia parintilor, dar si a cadrelor didactice. Lor le revine misiunea de a limita pericolul prin cateva masuri simple: deprinderea de a purta sacul pe ambii umeri, limitarea la strictul necesar de obiecte transportate, folosirea unor saci rezistenti, dar usori, reducerea timpului cat este purtat sacul.

Mobilierul

Asadar, sacul prea greu, sedentarism... Dar sa nu neglijam mobilierul: birourile, scaunele, masa de lucru... Medicul de familie Doina Mihaila sesizeaza ca, in multe scoli, acestea n-au mai fost schimbate, iar elevii pur si simplu nu mai au loc in ele.

Se pare ca nimeni nu observa ca fetele si baietii generatiei de azi sunt mai inalti, comparativ cu generatiile anterioare. Acest aspect este valabil si acasa. Si inca un amanunt important: foarte multi copii au obiceiul de a sta in pozitii incorecte la masa de lucru, sa invete sau sa manance in pat, sa prelungeasca peste masura statul in fata calculatorului sau a televizorului. Incercati sa convingeti copilul sa pastreze pozitia corecta in aceste situatii, pentru a reduce astfel riscul deformarii coloanei vertebrale.

ROL. Parintii au rolul de a-i convinge pe copii ca nu doar aspectul estetic al sacului conteaza. Alegeti un sac usor, incapator, rezistent. Impreuna, parintele si copilul, veti tria periodic obiectele din sac, stiut fiind ca micutii au tendinta de a aduna si lucruri de care nu au nevoie a doua zi la cursuri. Antrenati copilul in aceasta operatiune de triere, explicandu-i pe intelesul lui ca este in favoarea sanatatii si confortului lui.

TACTICA. Majoritatea copiilor din clasele mici au obiceiul de a strecura printre rechizite si una-doua jucarii preferate. Nu-i nimic rau. Jucariile fac parte din universul copilului, universul familiei pe care acum il imparte cu un altul: scoala.

Parintii nu-i vor interzice in mod brutal acest gest. Dimpotriva. Psihologul Mirela Zivari va recomanda sa conduceti explicatiile spre ideea ca nu are nevoie de jucariile respective la scoala, dar ca acasa are timpul necesar pentru a se bucura in continuare de ele. Si ii puteti face surpriza ca atunci cand il luati de la scoala sa-i aduceti si jucaria iubita. Este un mod simplu, dar eficient de a-l ajuta pe copil sa faca o trecere treptata intr-o faza noua, cea de elev.

SFATUL MEDICULUI
Potrivit unor studii recente, depasiri cu pana la 26% a greutatii admise pentru un sac se inregistreaza mai ales la elevii de clasa I, a VI-a si a X-a. Acest aspect nu este lipsit de urmari cu bataie lunga, uneori pe viata, semnaleaza doctorul Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie. Deformari ale coloanei vertebrale, scolioza, lombalgie, migrene. Copiilor cu predispozitie din familie spre aceste afectiuni li se va acorda o atentie suplimentara, in sensul tinerii sub control strict atat a greutatii transportate, dar si a distribuirii egale a acesteia pe ambele parti ale corpului. De asemenea, in cazul acestor copii sunt extrem de utile exercitiile fizice speciale de intretinere.
×
Subiecte în articol: sanatatea copilului