x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 10 mituri despre sănătate, la ora adevărului

10 mituri despre sănătate, la ora adevărului

de Irina Cristea    |    18 Sep 2010   •   00:00
10 mituri despre sănătate, la ora adevărului
Sursa foto: /Thinkstock

Un măr pe zi te ţine departe de doctor, n-ai voie să ieşi din casă cu părul ud, un pahar cu lapte te ajută să adormi mai uşor. Sunt sfaturi, remedii şi gesturi care ne-au intrat în reflex. Multe dintre ele trebuie însă reevaluate, pentru că ştiinţa a demonstrat că nu toate sunt sănătoase sau eficiente.  

Publicaţia Real Simple Magazine şi-a chemat experţii la sfat pentru a "demonta" câteva dintre cele mai cunoscute mituri legate de sănătate şi nutriţie. Sfaturi pe care le auzim şi pe care mulţi le pun în practică de când ne ştim. Întrebarea este cât de utile mai sunt...


"NU TĂIA COAJA DE LA PÂINE, E FOARTE SĂNĂTOASĂ!"
Care-i adevărul: un studiu german a demonstrat că procesul de coacere a pâinii produce un nou tip de antioxidant ce combate cancerul. Acest antioxidant este de opt ori mai prezent în coaja pâinii decât în miez. Un amănunt important este să servim pâine integrală, mult mai bogată în fibre. Eventual, făcută în casă, pentru a fi 100% siguri de calitatea ingredientelor.


"NU IEŞI DIN CASĂ CU PĂRUL UD, O SĂ RĂCEŞTI!"
Care-i adevărul: o să-ţi fie puţin răcoare, mai ales că nu mai suntem în toiul verii, dar, în afară de asta, n-o să se întâmple nimic. Asigurarea vine din partea medicului pediatru Jim Sears. Specialistul citează un studiu realizat la Salisbury (Anglia), unde un grup de voluntari au permis ca nasurile să le fie "însămânţate" cu un virus ce provoacă răceală. Jumătate din subiecţi au fost apoi ţinuţi într-o cameră bine încălzită, iar ceilalţi s-au bălăcit într-o piscină şi au stat într-un hol preţ de jumătate de oră. Apoi s-au îmbrăcat, dar şi-au pus în picioare şosete ude, cu care au stat încă jumătate de oră. Chiar şi în aceste condiţii, din grupul ţinut "la răcoare" n-au răcit mai mulţi subiecţi decât în celălalt grup. Concluzia: frigul nu ne afectează sistemul imunitar.


"DACĂ TE UIŢI SAŞIU ÎN JOACĂ, O SĂ RĂMÂI AŞA"
Care-i adevărul: nu există un astfel de risc, spune specialistul în oftalmologie Walker Motley, de la Universitatea de Medicină din Cincinnati. Atenţie însă la cei mici! Dacă se uită saşiu adesea, fără intenţia de a imita cine ştie ce personaj din desene animate, ar putea avea probleme oftalmologice şi e nevoie de o evaluare specializată.


"MĂNÂNCĂ BINE LA RĂCEALĂ ŞI STAI NEMÂNCAT DACĂ AI FEBRĂ"
Care-i adevărul: în ambele cazuri, pacientul trebuie să se hrănească şi mai ales să se hidrateze foarte bine. "Consumul de lichide este absolut vital, pentru că organismul bolnav pierde multe fluide", spune medicul Jim Sears. Cât despre consumul de băuturi speciale ce conţin electroliţi, Sears afirmă că nu este necesar decât în cazuri de deshidratare severă provocată de vărsături şi diaree.


"GUMA DE MESTECAT RĂMÂNE ÎN STOMAC ŞAPTE ANI"
Care-i adevărul: nici pomeneală de aşa ceva. "La fel ca în cazul altor produse nealimentare pe care se întâmplă să le înghiţim, fluidele din organism tran­sportă guma de mestecat pe tractul intestinal şi în câteva zile ea este eliminată", explică David Pollack, medic la Spitalul de copii din Philadelphia. Mai mult, chiar dacă e o nucă destul de tare pentru puterea sistemului digestiv, guma de mestecat nici măcar nu provoacă (în cele mai multe cazuri) dureri de stomac.


"UN MĂR PE ZI TE ŢINE DEPARTE DE DOCTOR"

Care-i adevărul: da, dar şi mai departe te-ar ţine o mână de afine. Ele sunt potul cel mare în materie de nutriţie - pline de fibre, de antioxidanţi şi uşor de amestecat, la nevoie, în cereale sau iaurt.


"O SPERIETURĂ ZDRAVĂNĂ TE SCAPĂ DE SUGHIŢ"
Care-i adevărul: majoritatea remediilor băbeşti, cum sunt şi băutul apei sau speriatul pentru a scăpa de sughiţ, nu au fost demonstrate prin cercetări medicale. Există însă un truc publicat în anul 1971 în revista The New England Journal of Medicine: o linguriţă cu zahăr. În 19 din 20 de cazuri, dulcele remediu a avut succes.


"ÎNOTUL NU E RECOMANDAT LA MAI PUŢIN DE O ORĂ DE LA MASĂ"
Care-i adevărul: bălăceală fără griji! "După servirea mesei, fluxul sanguin «se concentrează» asupra sistemului digestiv şi mai puţin asupra muşchilor. Asta nu înseamnă că, dacă te apuci să înoţi după ce-ai mâncat, o să faci crampe musculare şi-o să te îneci. E drept, vei avea mai puţină energie şi n-o să poţi înota la cel mai înalt nivel, dar asta nu înseamnă că nu poţi să calci apa sau să te joci", explică Jim Sears.


"COPIII AU NEVOIE DE O TABLETĂ DE MULTIVITAMINE ÎN FIECARE ZI"

Care-i adevărul: e adevărat, suplimentele de vitamine nu fac rău, dar părinţii trebuie să ştie că până şi cel mai mofturos micuţ creşte absolut normal şi fără suplimente. Mai important decât tabletele de multivitamine sunt aerul curat şi soarele.


"UN PAHAR CU LAPTE PENTRU UN SOMN RAPID ŞI LINIŞTIT"

Care-i adevărul: laptele conţine mici cantităţi de triptofan, un antidepresiv natural care se găseşte şi în carnea de curcan, dar ar fi nevoie de o cantitate impresionantă de lapte pentru a obţine efectul sedativ despre care se vorbeşte din bătrâni. Michael Breus, specialist în tulburări de somn, spune că, în cazul copiilor care nu vor să adoarmă, cel mai eficient somnifer natural este o rutină bine pusă la punct. Dacă din ea face parte consumarea unui pahar cu lapte cald, de ce am spune nu efectului de placebo pe care-l are?", spune specialistul american.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă