Superba hartă a organismului se află reprezentată pe ureche. Lumea ştie că toate organele au un corespondent în talpa piciorului, acolo unde acţionează reflexoterapia.
Dar iată că şi pe pavilionul urechii sunt reprezentate puncte specifice anumitor organe, astfel că acupuncura aplicată pe ureche dă rezultate bune. De altfel, corpul uman e proiectat nu numai pe talpă şi pe ureche, ci şi pe palmă, pe faţă şi pe ochi. Chinezii chiar pun diagnostice potrivite analizând irisul ochiului în procedeul numit iridodiagnostic.
Explică acupunctura făcută pe ureche, care se numeşe auriculoterapie, medicul George Gearavela, vicepreşedintele Societăţii Române de Acupunctură. Pe ureche, se află imaginea răsturnată a fătului în burta mamei. Astfel, în partea de jos a urechii sunt punctele corespondente ale inimii, plămânilor etc., după cum în zona de mijloc a urechii este reprezentarea stomacului. În lobul urechii, în partea de jos, se află punctul reprezentând ochii.
De altfel, în partea de jos a lobului urechii, spre obraz, cu ajutorul acelor chinezii fac anestezie în stomatologie. Faptul că există puncte sensibile pe ureche este demonstrat şi de obiceiul, din tată în fiu, de a-l cuminţi pe copilul zvăpăiat tragându-l niţel de ureche. Punerea a două ace pe ureche în punctele corespunzătoare plămânilor şi glandelor suprarenale ajută la ieşirea omului din criza de astm.
Pentru a-i ajuta pe fumători să abandoneze ţigările se pot monta ace pe ureche combinate cu unele ace puse pe aripile nasului. În vârful urechii, cu ajutorul acelor, se pot stimula punctele de ieşire din crizele de alergie. La marginea lobului urechii, cam în zona de mijloc, se poate acţiona cu ace pentru durerile de coloană cervicală şi lombară. Dar această auriculopunctură, cu ace introduse în puncte exacte de pe ureche, trebuie asociată şi cu acupunctura practicată pe restul corpului.
Citește pe Antena3.ro