PULSUL MEDICINEI
La un moment dat, in soldul oamenilor apare o durere la inceput declansata de efort. Cu trecerea vremii, durerea se accentueaza, creste progresiv. Durerea devine din ce in ce mai mare cu cat sporeste efortul. Peste o vreme, este afectata si functia membrului respectiv.
Mersul e chinuit. Sunt afectate activitatile ce presupun statul in picioare. Scade din mobilitatea soldului, el devenind mai intepenit. Medicii pun un diagnostic fara dubiu: artroza.
Ce inseamna artroza de fapt? Explica doctor Rodica Marinescu, medic primar la Sectia de Ortopedie a Spitalului Colentina, membra a selectei Societati Americane de Artroscopie. Artroza este o degradare aparuta in articulatie, o uzura a suprafetelor articulare. Se subtiaza cartilajul, chiar se distruge, ajungandu-se sa se frece in articulatie osul pe os. Din cauza transmiterii necorespunzatoare a fortelor pe suprafetele articulatiei, unele zone ale suprafetei articulare sunt mai putin folosite si apar ciocuri. In alte zone insa, fortele subtiaza suprafetele articulare, cartilajul se subtiaza pana cand dispare si nu mai exista o lubrefiere a suprafetelor articulatiei, "o ungere" ca la motoare, asa ca frecarea os pe os duce la dureri.Citește pe Antena3.ro