x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Auzim cu creierul?

Auzim cu creierul?

21 Apr 2004   •   00:00

Uluitor mecanism este urechea, organul cu care nu numai ca auzim, dar ni se asigura si echilibru. Ii explica functionarea seful Clinicii ORL de la Spitalul „Sf. Maria", doctor Codrut Sarafoleanu.

Incepem cu functia de echilibru: in ureche niste lichide scalda labirintul, unde se gasesc celule dotate cu niste perisori si niste cristale, care actioneaza precum senzorii si ii dicteaza omului s-o ia la stanga, s-o ia la dreapta, sa-si accelereze mersul sau sa-l franeze, sa-si pastreze echilibrul.

Care este mecanismul cu care auzim? Ei bine, iata strania inlantuire in ureche a undei mecanice si undei electrice. Unda sonora, care este mecanica, ajunge la timpan, care tot pe cale mecanica, prin vibratie, transmite sunetul la oscioarele denumite scarita, nicovala, ciocan. Tot prin unda mecanica oscioarele transmit mai departe la lichidele din labirint. In labirint, celulele cu perisori convertesc unda mecanica in unda eletrica, ea este preluata de filetele nervoase si dirijata spre creier. Filetele nervoase se unesc intr-un nerv unic si mai gros, care este nervul auditiv. Superb proiect a pus pe planseta Creatorul in privinta urechii! Unii specialisti sustin chiar ca omul aude de fapt cu creierul. De ce scade auzul o data cu varsta? Imbatraneste nervul auditiv, imbatranesc filetele nervoase ce-l compun si care transmit unda electrica.

Mai putin vinovat de scaderea auzului la varstnici este timpanul, care se subtiaza totusi si el, nu mai are tonus ca sa vibreze atat de bine in vederea amplificarii sunetului. De fapt, in aceasta directie actioneaza si aparatele auditive, ele amplifica sunetul si-l ajuta sa ajunga cu o anume intensitate la nervul auditiv afectat si, implicit, la creier. Care sunt principalele moduri de a-ti proteja auzul? La copii nu trebuie neglijate otitele seroase, cele cu supuratie, medicii vor drena secretia purulenta si vor scoate polipii, daca acestia prin marimea lor impiedica aerisirea urechii si inlesnesc aparitia otitelor.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă