x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Avertisment - Romania, in top la AVC

Avertisment - Romania, in top la AVC

13 Mai 2006   •   00:00

Romania se afla in primele zece locuri in lume in ceea ce priveste incidenta accidentului vascular cerebral (AVC). Mortalitatea prin AVC este in tara noastra de trei-patru ori mai mare decat in tarile Uniunii Europene si de sase-sapte ori mai mare fata de Statele Unite ale Americii. Aceste statistici negative nu tin de nivelul economic al tarii, ci de sistemul sanitar romanesc, in care nu se acorda suficienta atentie acestor pacienti si in care nu se face preventie secundara, atrage atentia prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii de Neurologie din Romania.

DOTARE. Potrivit acestuia, un aspect important in rezolvarea problemei este dezvoltarea unitatilor de urgenta neurologice, care au fost obtinute ca structura, dar nu si ca finantare. Prof. dr. Ovidiu Bajenaru s-a referit la necesitatea existentei centrelor de recuperare, care ar trebui sa fie centre de recuperare neurologica, separate de recuperarea generala. In prezent, in Romania exista centre de recuperare neurologica la Iasi, Cluj si la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucuresti, insa acestea nu sunt distincte de recuperarea generala. Nici din punctul de vedere al tratamentului nu putem fi multumiti, acesta nefiind acordat tuturor pacientilor, numarul celor care-si permit sa scoata bani din buzunar pentru tratamente fiind destul de redus.

Multe dintre persoanele care sufera un accident vascular cerebral sunt pacienti care au o viata activa si, daca li se aplica o conduita terapeutica buna, ei isi pot relua viata normala.

ESTIMARI
Desi rapeste 5 milioane de vieti anual si provoaca dizabilitati severe altor 5 milioane de oameni, AVC ramane o boala sub-evaluata la nivel global. In Europa, incidenta AVC variaza de la tara la tara, fiind estimate intre 100 si 200 accidente vasculare cerebrale noi la 100.000 de locuitori anual, reprezentand o imensa povara economica. Sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă