x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei AVERTISMENT - Unele medicamente dăunează grav sănătăţii

AVERTISMENT - Unele medicamente dăunează grav sănătăţii

de Magda Marincovici    |    31 Oct 2008   •   00:00

Agenţia Europeană a Medicamentului a suspendat comercializarea medicamentului antiobezitate rimonabant (acomplia), locul acestuia fiind ocupat imediat de un alt medicament, tensofensin. În ultima vreme, autorităţile sanitare au scos de la vânzare mai multe medicamente, din cauza efectele lor secundare.



Retragerea de pe piaţa farmaceutică a Uniunii Europene a medicamentului acomplia, prescris persoanelor obeze, dovedeşte vigilenţa autorităţilor sanitare faţă de efectele secundare ale acestor medicamente. Ni se readuce aminte că medicamentele nu sunt produse ca oricare altele. Efectele medicamentelor sunt în mod frecvent subestimate.

De altfel, Agenţia Europeană a Medicamentului a confirmat recent că pacienţii obezi sau supraponderali care au urmat tratament cu acomplia prezentau un risc aproape dublu de tulburări psihice, comparativ cu pacienţii care nu luau acest medicament. În seria medicamentelor scoase de la vânzare se înscrie şi vioxx. În cazul acestui antiinflamator, studiile au indicat faptul că, deşi avea toate autorizaţiile necesare prescrierii medicale, totuşi s-a dovedit că, după 18 luni de la administrare, dubla riscul accidentelor cardiovasculare grave. Acest episod a avut şi urmări. Astfel, în 2007, în Statele Unite, potrivit Food and Drug Administration (FDA), doar 14 molecule au primit autorizaţie de comercializare, faţă de peste 30 în anii ’90.

UNUL VINE, ALTUL PLEACĂ
Despre tensofensin, noul medicament prescris în tratamentul obezităţii, aflăm că este de două ori mai eficient decât alte medicamente şi că, lucru foarte important, nu este asociat cu efecte secundare îngrijorătoare. Sunt concluziile medicului Arne Astrup şi ale colegilor acestuia de la Universitatea din Copenhaga care au participat la testarea noii molecule antiobezitate. La teste au participat 203 pacienţi voluntari, formând două grupe: una care a primit medicamentul contra obezităţii şi alta, placebo. Rezultatul. După şase luni, persoanele obeze cărora li s-a administrat noul medicament au slăbit cu aproximativ 10 kilograme mai mult, comparativ cu persoanele din grupul "placebo". Autorii studiului subliniază că noul medicament, comparativ cu cel vechi, ne ajută să pierdem un număr dublu de kilograme. Trebuie menţionat însă ceea ce chiar autorii studiului au subliniat: acest tratament prescris persoanelor obeze nu provoacă decât efecte secundare uşoare: insomnie sau constipaţie.

MECANISM
Potrivit companiei producătoare, noul medicament antiobezitate interferează cu neurotransmiţători cum ar fi noradrenalina, serotonina şi dopamina. Astfel, medicamentul reuşeşte să ţină sub control senzaţia de foame, ajutând pacientul să reducă, în bună măsură, cantitatea de alimente consumate.

Prudenţă

Cercetătorii danezi au în program trecerea la experimentarea efectelor clinice, respectiv faza a treia de testare, indispensabilă pentru obţinerea autorizaţiei de punere pe piaţă. Dar numeroşi specialişti deja privesc cu o obiectivitate rece promisiunile legate de noul medicament. Motivele sunt întemeiate. Ei susţin că numărul studiilor privind noul medicament este departe de a fi suficient pentru a dovedi eficienţa lui şi faptul că pacienţii sunt scutiţi de efecte nedorite. Concluzia: pilula miracol antiobezitate încă nu a fost descoperită.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă medicament