x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bebeluşii şi gripa

Bebeluşii şi gripa

de Magda Marincovici    |    05 Noi 2008   •   00:00
Bebeluşii şi gripa

Pentru a proteja nou-născutul de gripă, părinţii trebuie să se vaccineze antigripal. În sezonul gripal, procentul de spitalizare a nou-născuţilor este egal cu cel al persoanelor de peste 80 de ani.



Avertismentul vine de la Centers for Disease Control and Prevention Atlanta (CDC), iar medicii europeni sunt pe aceeaşi lungime de undă în privinţa acestui mod de a lupta contra virusurilor gripale. Emmanuel Walter, pediatru la Duke Children Hospital Durham din SUA, pune semnul egal între vulnerabilitatea nou-născuţilor şi cea a vârstnicilor în faţa virusurilor gripale, ceea ce explică numărul apropiat de spitalizări înregistrat la aceste categorii de vârstă. În legătură cu recomandările CDC Atlanta, dr Walter spune că vaccinarea mamelor după ce părăsesc maternitatea ar contribui la protejarea nou-născutului de gripă. Iar gestul mamelor cu certitudine îi va convinge şi pe taţi să se vaccineze. Copii sub doi ani contribuie în mare măsură la răspândirea epidemiei de gripă, dar în cazul lor eficienţa vaccinului este foarte limitată. Este motivul pentru care persoanele din anturajul bebeluşilor ar trebui să se vaccineze antigripal, susţine prof. Bruno Lina, director al Centre National de Reference de la Grippe din Lyon. Ministerul Sănătăţii anunţă că, până acum, la noi nu au fost semnalate virusuri gripale, dar există un număr crescut de cazuri de infecţii respiratorii şi pneumonii determinate de alte etiologii (adenovirusuri, rinovirusuri, virusul sincitial respirator, virusuri paragripale). De altfel, prof. dr Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", reaminteşte că vaccinul antigripal ne protejează de virusurile gripale, dar nu şi de cele care provoacă alte infecţii respiratorii şi pneumonii.  

RECOMANDĂRI
Prof. dr. Streinu Cercel recomandă consultarea medicului de familie la primele semne de boală în cazul persoanelor la risc de gripă, evitarea automedicaţiei şi a utilizării antibioticelor fără avizul medicului. Trebuie să ţinem seama că antibioticele nu tratează gripa sau infecţiile respiratorii şi nu impiedică transmiterea virusurilor de la o persoană bolnavă la alta.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă