x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Boala grasilor

de Florin Condurateanu    |    27 Iul 2005   •   00:00
Boala grasilor

Diabetul nu numai ca se intinde ca pata de ulei pe apa, dar el poate periclita chiar soarta speciei umane daca nu este franat.

Boala perfida, diabetul roade organismul pe tacute, si suferindul se trezeste deja cu temutele complicatii produse de diabet. Boala diabetica ataca in primul rand vasele, atat mari, cat si mici, asa se face ca apar bolile cardiovasculare ale diabeticului, rinichiul afectat de diabet, ochiul lezat de diabet, situatiile de grava lezare a retelei de vase si nervi la picioare, care duce la cangrene si amputari ale membrelor inferioare.

Profesorul doctor Dan Cheta, presedintele Societatii romane de diabet si nutritie, a fost editorul, coordonatorul unui tratat de mare importanta privind complicatiile vasculare ale diabetului, unde au scris celebritati ale diabetologiei mondiale, ale medicinii mondiale. El mentioneaza ca exista o serie neagra: alimentatia nerationala, asociata cu lipsa miscarii, duce mai intai la sindromul metabolic, etapa urmatoare este diabetul, provocator de boli cardiovasculare si se ajunge la moarte. Sindromul metabolic este o boala mai nou studiata de medicina, ea se intalneste la 4-5 oameni din 10. Sindromul metabolic se observa la grasi, la cei cu burta, cu obezitate abdominala, trigliceridele acestor oameni obezi sunt mari, colesterolul de mare densitate, adica cel bun este scazut, omul sufera de hipertensiune si este in prag de diabet. Toate aceste necazuri se exprima prin notiunea de insulino-rezistenta. Adica insulina existenta in organism nu-si mai face treaba din cauza tesutului gras, adipos, pancreasul este obligat sa lucreze mai intens, e silit sa produca mai multa insulina si se intra astfel intr-un cerc vicios. Diabetul este provocat de doua cauze, o cauza de natura genetica, iar a doua categorie de vinovatii se refera la stilul de viata negativ al omului modern: alimentatie nesanatoasa, sedentarism, stres, fumatul, noxe, exces de alcool...

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă