Dinţii sunt solicitaţi să mestece şi să macine din ce în ce mai puţin, fiindcă, în vremurile acestea, mâncarea e tot mai concentrată şi tot mai fluidă. Ba, unii specialişti accentuează vârtos situaţia nemestecatului şi prevăd un om al viitorului precum extratereştrii din filme, cu un cap caraghios, dotat cu un fel de trompă mică, prin care să-şi stoarcă mâncarea concentrată din tuburi.
Până una-alta însă, mâncarea tot mai moale a omului modern a făcut ca o serie de componente ale danturii să devină inutile. Măselele de minte nu mai au nici un rol şi sunt pe cale să îşi piardă misiunea şi premolarii de lângă incisivi, adică dinţii dintre perechea din faţă şi canini.
Continuă să explice prof. dr Constantin Găucan, inventatorul român în ale stomatologiei şi şeful clinicii ce-i poartă numele. Măselele de minte se strică uşor, fiindcă situarea lor în fundul gurii face mai grea perierea cu pastă de dinţi, plus că ele sunt mai sărace în minerale. Fiind ultimele măsele care răsar, ele pot produce un dezastru, nu mai au loc suficient, împing restul dinţilor şi măselelor, ducând la încălecări, la înghesuială, la înclinări şi deci la o harababură în gură.
De aceea, ar trebui ca, în jurul vârstei de 17 ani, înainte de a apărea măseaua de minte, să se facă o radiografie panoramică a danturii, pentru a vedea starea molarului de minte. Dacă el nu are loc să erupă sau răsare înclinat, mai bine este scos. Se întâmplă ca el nici să nu spargă gingia şi să se dezvolte orizontal sub carne, situaţie şi mai rea, care necesită extracţia.
Totuşi, dacă măselele de minte ies vertical şi calcă bine unele pe altele fără să producă înghesuieli, este util să fie lăsate pentru a constitui eventuale reazeme pentru punţi de proteze. Reamintim că măseaua de bază este cea de 6 ani, constituind cheia armoniei în dantură. Tocmai de aceea chiar dacă se strică uşor pe la 9-10 ani, măseaua de 6 ani nu trebuie scoasă, ci tratată. O dată cu molarul de 6 ani ies şi incisivii-pereche din faţă, după măseaua de 6 ani iese următoarea măsea spre fundul gurii, cea de 12 ani. Premolarii ies la 10 ani, iar caninii, la vârsta de 11 ani.