Numărul cazurilor de obezitate la şcolarii din învăţământul primar s-a dublat s-a dublat în ultimii opt ani, din cauza stiului de viaţă nesănătos al micuţilor, arată un studiu al Institutului de Sănătate Publică (ISP) Bucureşti - Compartimentul de Igienă a Copiilor şi Tinerilor.
Conform semnatarului raportului, conferenţiar doctor Aurelia Cordeanu, medic primar igienă, cercetător ştiinţific şi şef al compartimentului, pe grupe de vârstă se constată o creştere mai accentuată a obezităţii la copiii din învăţământul primar. Astfel dacă în 2001, în clasa a IV-a , obezitatea neendocrină a fost de 1,6%, în 2008 a ajuns la 3,6%. La clasa a VIIIa, prevalenţa obsezităţii a fost de 1,7% în 2001 pentru ca şapte ani mai târziu să crească la 3,4%, iar în clasa a XII-a, ponderea obezităţii a crescut de la 1,4% în 2001 la 2,8% în 2008. Autorul studiului spune că, între factorii etiologici ai obezităţii se regăseşte stilul de viaţă nesănătos, concretizat printr-un orar al meselor modificat, adică micuţii mănâncă de două ori pe zi sau numai odată.
Obezitatea apărută la copii şi adolescenţi are un impact deosebit asupra stării de sănătate, atât fizică cât şi psihică. Un alt factor important al impactului pe sănătate este faptul că gradul de obezitate din copilărie influenţează gradul de obezitate de la maturitate, cu tot "cortegiul"de fenomene negative şi complicaţii ale acesteia la vârsta adultă.
Copiii supraponderali sau obezi au mai multe şanse să rămână obezi ca adolescenţi decât copiii cu greutate normală. Tot astfel, cu cât un copil se menţine obez odată cu înaintarea în vârstă, cu atât mai mari sunt şansele ca el să devină un adult obez, se precizează în studiul realizat ISP.
Citește pe Antena3.ro