x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Craciunul in familie

Craciunul in familie

28 Apr 2006   •   00:00

Sarbatorile Craciunului ne deschid sufletele pentru a darui si a primi iubire. In jurul bradului si al mesei festive se reuneste toata familia. Cu mic, cu mare impartasim bucuria Nasterii Domnului.

Sarbatorile Craciunului ne deschid sufletele pentru a darui si a primi iubire. In jurul bradului si al mesei festive se reuneste toata familia. Cu mic, cu mare impartasim bucuria Nasterii Domnului. Sunt momente de relaxare, de gandire pozitiva, de incarcare a bateriilor pentru un nou an, pentru noi proiecte.

Sarbatorile sunt prilej de veselie, de relaxare si de optimism. Fie ca mergem la munte cu prietenii, fie ca stam acasa cu familia, important este sa fim impacati cu noi insine si multumiti de alegerea facuta. Astfel vom reusi sa simtim spiritul Sarbatorilor.

Unde mergem de Sarbatori? Multi se vad in situatia de a se intreba in aceasta perioada "aleg sa petrec Sarbatorile asa cum imi place mie sau raman tot cu familia, tot cu unchii si matusile care ma plictisesc ingrozitor? Mergem la parintii mei, mergem la socri, ne reunim cu totii acasa la noi sau plecam cu copiii la munte si nu ne mai intereseaza de nimeni si de nimic?". Psihologul Stefania Nita de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie din Bucuresti este de parere ca: "Daca se ia decizia ca prima zi de Craciun sa fie petrecuta in familie, celelalte zile de Sarbatoare ar fi bine sa fie petrecute cu persoane apropiate varstei si preocuparilor fiecaruia. Fie ca iesim impreuna cu prietenii in oras, fie ca mergem la munte, important este sa facem ceva special de Sarbatori, astfel incat aceasta perioada sa fie diferentiata de alte momente festive din timpul anului. Important este sa ne rezervam timp pentru a face ceea ce simtim ca ne place. Macar de Sarbatori sa evitam constrangerile, vizitele din obligatie, compromisurile, «sacrificiile» de dragul altora".

Mai ales de Sarbatori, oamenii simt nevoia sa fie mai liberi, sa se destinda, sa rupa zagazurile si sa traiasca la maximum momentul de sarbatoare. Cu cat mai putine interdictii, cu cat mai putin stres si neplaceri venite din afara. In cazul in care ne petrecem Sarbatorile numai impreuna cu parintii, copiii, bunicii, in timp ce ne dorim sa fim in alta parte, nemultumirile sunt inevitabile. De aceea, cea mai potrivita varianta este organizarea Sarbatorilor Craciunului de asa maniera incat pe durata lor sa se impace si membrii familiei, dar sa se si simta sarbatoarea asa cum isi doreste fiecare. In prima zi sa aiba loc traditionala masa in familie, dupa care urmatoarele zile sa se constituie intr-o minivacanta. Numai asa vom beneficia intr-adevar de relaxare si incarcare a bateriilor. O data ce scapam de corvoada cumparaturilor, de pregatirea mesei festive, de stresul de a face totul la inaltime, o excursie la munte este ideala pentru a ne redobandi cu adevarat energia. Astfel imbinam si spiritul Sarbatorilor, si timpul liber pe care il valorificam in favoarea noastra.

Relaxare, aer curat, voie buna. Oare o data pe an nu meritam sa scapam de bucatarie si de toate sarcinile gospodaresti? Oare nu meritam sa scapam de alergatura si de stat la cozi? Oare nu meritam sa petrecem impreuna cu sufletul pereche clipe de neuitat intr-un loc departe de casa? Oare nu meritam, ca parinti, sa ne distram cu copiii la sanius, cel putin de Sarbatori? Raspunsul depinde de imaginatia fiecaruia si de modul in care ne permitem sau nu ne permitem sa facem aceste lucruri.

Sa ne imaginam cat de frumos este la munte... aer curat, brazi, eventual multa zapada. Sa ne gandim cum ar fi sa inchinam un pahar de sampanie la miezul noptii de Anul Nou pe o partie de schi. O experienta unica, putin cam rece, dar interesanta. Sau sa petrecem in atmosfera intima a unei cabane sau a unei pensiuni, cu traditii si obiceiuri stravechi. Suna bine, nu-i asa?

Daca totusi muntele este o destinatie prea scumpa sau nu am mai gasit nici un loc pe la vreo pensiune, nu merita sa fim tristi. Ramane sa ne bucuram de petrecerea Sarbatorilor in orasul unde locuim sau acasa, unde ne simtim confortabil si in largul nostru. Important este sa facem ceea ce simtim ca e bine pentru noi.

Astfel ne vom simti liberi, vom putea sa radem din tot sufletul, vom simti ca suntem stapani pe propria viata si pe propriile alegeri. Si nu in ultimul rand ne vom odihni, in sensul ca vom beneficia de acea odihna psihica, sufleteasca, ce inlatura stresul, tensiunile si reactiveaza resursele interioare.

Bucuria Nasterii Domnului. De Sarbatori, totul e altfel... Oamenii traiesc parca altfel, au placerea de a darui si credinta ca de Craciun totul e posibil. "De Sarbatori, crestinii simt ca traiesc credinta, simt ca se apropie mai mult de Dumnezeu.
Se simt infratiti, mai apropiati intre ei mai ales in timpul Sfintei Liturghii, in care, «uitand de toata grija cea lumeasca», ei se simt ca in cer, inaltati si infratiti cu ingerii. Sarbatorile sunt nu numai zile de reculegere si de evadare sau slavire a lui Dumnezeu, ci si ale inaltarii noastre sufletesti si ale mantuirii noastre", afirma parintele Gheorghe Palcau, parohul Bisericii "Schimbarea la fata" din localitatea Sohatu (Calarasi). Pentru a ne bucura cum se cuvine de Sarbatorile de iarna – Craciunul, Sfantul Stefan, Sfantul Vasile, Boboteaza si Sfantul Ion – avem nevoie de o oarecare pregatire. Pe langa mersul la cumparaturi, pe langa impodobitul bradului, trebuie sa ne facem timp si pentru pregatirea sufletului prin post, rugaciune si spovedanie. Mersul la biserica in aceste zile ne ajuta sa ne impacam cu sine, iar rugaciunea facuta din inima contribuie la regasirea echilibrului interior. Rugaciunea declanseaza in plan fizic un proces de destindere, de relaxare, iar la nivel mintal apare senzatia de usurare si de inlaturare a tuturor temerilor. "Cand te rogi esti intr-o relatie personala cu Dumnezeu. De aceea, realitatea inconjuratoare nu mai conteaza", arata parintele Gheorghe Palcau. Postul este o forma de pocainta. Prin renuntarea de bunavoie la ceea ce ne este ingaduit, postul este un exercitiu de curatire a vointei.

Impacarea cu sine. Chiar daca este imaterial, sufletul are nevoie de medicamente pentru a se trata, unul dintre ele fiind spovedania. Cand ne hotaram sa ne spovedim incepe terapia, iar linistea ne inunda sufletul si trupul. Spovedania aduce bucuria impacarii cu sine si cu Dumnezeu. Iar in sufletul celui spovedit stapaneste o noua si dulce simtire a iubirii fata de Dumnezeu si fata de oameni.

In toata lumea, Craciunul este vazut ca sarbatoarea familiei. De aceea, in dimineata zilei de 25 decembrie, cu mic, cu mare ar fi bine sa ne indreptam spre biserica. Ascultarea slujbei de Craciun ne ajuta sa intram in comunicare cu divinitatea. Piosenia, usurarea, starile sufletesti trezite de muzica religioasa favorizeaza comuniunea sufleteasca, echilibrul intre eu si divin. Cantecele bisericesti din ziua Nasterii Mantuitorului ii ajuta pe credinciosi sa aleaga calea impacarii cu Dumnezeu, cu sine insusi si cu ceilalti. Cantecele bisericesti, colindele din ziua de Craciun ne aduc linistea interioara mult cautata.
LEGENDA
Parintele Gheorghe Palcau ne explica obiceiul de a face daruri celor din familie in ziua de Craciun: "Legenda spune ca Craciuneasa, sotia lui Craciun, o primeste in gazda pe Fecioara Maria, oferindu-i adapost in grajd, fara permisiunea sotului. Afland acest lucru, Craciun ii taie mainile, dar Maica Domnului i le lipeste la loc. Aceasta minune il converteste pe Craciun la crestinism. De bucurie, Craciun aprinde in curte un foc din surcele de brad si joaca hora cu slugile lui. De asemenea, imparte Sfintei Familii daruri pastoresti: lapte, cas, urda, smantana. De aici, transfigurarea lui Mos Craciun intr-un sfant care aduce daruri copiilor de ziua Nasterii lui Iisus. Acest obicei se suprapune cu amintirea darurilor pe care regii-magi le aduceau la staulul in care s-a nascut Mantuitorul".
LA MUNTE
Pentru amatorii de miscare in aer liber, vacanta de Sarbatori este ocazia ideala de a pune la incercare saniutele, schiurile, patinele. Sporturile de iarna reprezinta o modalitate de evadare din rutina si de mentinere a tonusului fizic si psihic. Insa vacanta la munte poate fi pe cat de frumoasa, pe atat de periculoasa pentru cei care nu au o pregatire fizica adecvata sau pentru cei care se avanta in mod inconstient pe partii. Specialistii spun ca persoanele care practica sporturi de iarna trebuie sa aiba unele calitati psihomotrice, dar au nevoie si de o minima pregatire fizica. In plus, pentru a se simti in largul lor este important sa poarte un echipament corespunzator si de buna calitate din care nu vor lipsi manusile, caciula, ochelarii de soare sau cei speciali pentru schi.
×
Subiecte în articol: craciun sarbatori munte sanatatea noastra