Aproximativ 70% dintre bărbaţii care au disfuncţii erectile nu se prezintă la medic. Un bărbat din zece suferă de disfuncţie erectilă. La 80% dintre bărbaţii cu disfuncţie erectilă există o cauză fizică la baza bolii, cum ar fi diabet, hipertensiune arterială sau boli de inimă, avertizează Asociaţia Română de Urologie. Specialiştii nu încurajează "tratarea" disfuncţiei erectile cu ajutorul suplimentelor alimentare.
Bărbaţii care au probleme de erecţie, chiar dacă sunt sporadice, trebuie să fie tratate cu toată seriozitatea. Mai ales dacă aceasta persistă câteva săptămâni. Disfuncţia erectilă presupune imposibilitatea de a obţine sau menţine o erecţie suficientă pentru realizarea unui act sexual normal. Nu este o boală gravă, dar provoacă o evidentă deteriorare a calităţii vieţii bărbatului şi, totodată, a partenerei acestuia. Reducerea cantităţii de sânge ce ajunge în zona organelor genitale este una dintre cauzele disfuncţiei erectile. Vasele aducătoare de sânge se pot îngusta. Astfel, cantitatea de sânge scade, afectând capacitatea de erecţie. Trebuie precizat că vârsta înaintată, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, fumatul, diabetul contribuie la îngustarea arterelor. Diabetul zaharat, unele medicamente - printre care antidepresive, terapii contra hipertensiunii (beta blocante), unele diuretice -, excesul de alcool şi consumul de droguri, chiar mersul prelungit pe bicicletă sunt considerate cauze ale disfuncţiei erectile. Specialiştii numesc toate acestea cauze fizice. Dar mai sunt şi cauze mentale (psihologice) care pot contribui la apariţia disfuncţiei erectile: stresul, anxietatea, probleme în relaţia de cuplu, depresia. În funcţie de simptome, de cauza probabilă a disfuncţiei erectile, urologul va indica efectuarea unor teste. Acestea sunt necesare pentru a diagnostica boli care contribuie la creşterea riscului de îngustare a arterelor. Testele includ: analiza sângelui pentru verificarea colesterolului şi a altor lipide, nivelul zahărului din sânge, verificarea tensiunii arteriale, electrocardiograma.
Disfuncţia erectilă poate avea şi o cauză hormonală. În această situaţie, bărbatul va fi supus unei verificări a nivelului testosteronului şi prolactinei.
Toate aceste informaţii privitoare la disfuncţia erectilă arată că scăderea libidoului nu e o glumă. Şi că se tratează la medicul specialist. Ca în cazul oricărei boli, şi în disfuncţia erectilă sunt importante tratamentul şi momentul când el este administrat. Din păcate, mulţi bărbaţi ascund faptul că au probleme de erecţie. Mai mult, consideră suplimentele alimentare o soluţie la aceste probleme. De fapt, acestea nu intră în schemele de tratament, ele îndepărtând pacienţii de medic, avertizează specialiştii.
EXPERŢII NOŞTRI
Prof. dr Nicolae Calomfirescu
şeful Secţiei Urologie, doctor în Medicină, Spitalul Militar "Prof. Dimitrie Gerota"
Dr Vasile Benea
medic primar, cercetător ştiinţific, Clinica Dermato-Venerice "Prof. dr Scarlat Longhin"
Conf. dr Daniel Popescu
medic primar Obstetrică-Ginecologie, directorul Policlinicii "Şerban Vodă"
Citește pe Antena3.ro