Medicii britanici pun din nou în discuţie prescrierea de antivirale Tamiflu şi Relenza în cazul copiilor bolnavi de gripă, inclusiv de gripa de tip A. Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă aceste antivirale adulţilor şi copiilor.
În Marea Britanie au fost monitorizaţi aproximativ 1.200 de copii sub 12 ani diagnosticaţi cu gripă, dintre care între 55% şi 69% cu gripă de tip A. Rezultatele indică beneficii limitate, dar şi o creştere a efectelor secundare - în special stări de vomă. Ceea ce, evident, i-a făcut pe medicii britanici să se întrebe în ce măsură raportul beneficiu-risc al acestor medicamente susţine administrarea lor în mod curent. Mai trebuie spus că această discuţie a apărut pe fondul lansării în Marea Britanie a consultaţiei telefonice a medicului infecţionist, cu scopul de a limita posibilităţile de transmitere a virusului.
Medicii francezi au anunţat că resping consultaţiile prin telefon. În acest sens, doctorul Walter Vorhauer, secretar general al Consiliului Naţional al Ordinului Medicilor, spune că nici un text al instituţiei pe care o reprezintă nu se referă la o asemenea practică medicală. Cât priveşte gripa, doctorul Vorhauer reaminteşte că se tratează cu repaus la domiciliu şi antipiretice, cu alte cuvinte, cu medicamente care scad febra.
În privinţa stării de vomă la care se referă medicii britanici, aceasta este specificată în Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP). Astfel, informaţiile medicilor britanici nu ar adduce elemente noi care să necesite o nouă evaluare a autorizaţiei de comercializare a produselor. Potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului, aceste antivirale sunt indicate adultului şi copilului peste 1 an pentru tratamentul şi prevenirea gripei. Discuţii sunt în privinţa administrării lor la copilul sub 1 an.
Recomandările emise în mai 2009 de Agenţia Europeană a Medicamentului ar putea viza extinderea administrării şi la copilul sub 6 luni, în situaţia unei pandemii.
În actualul stadiu însă, respectarea regulilor de igienă reprezintă prima şi cea mai importantă barieră în calea epidemiei: spălatul mâinilor cu multă apă şi săpun, în mod temenic, de mai multe ori pe zi, sau, în lipsa acestora, folosirea gelurilor antiseptice hidroalcoolice, strănutaţi şi tuşiţi în batiste de unică folosinţă.
LA CANTACUZINO
Conf. dr Alexandru Rafila, comunicator al Ministerului Sănătăţii, a precizat recent că Institutul Cantacuzino a primit de la institutul de profil din Marea Britanie două variante ale virusului gripal implicat în actuala pandemie. În momentul de faţă, Institutul Cantacuzino se găseşte în etapa studiilor preclinice, urmând ca în perioada următoare să desfăşoare activităţile specifice studiilor clinice şi, bineînţeles, controlul de calitate al acestui vaccin.
"Există în acest sens proceduri standard. Autorizarea punerii pe piaţă se va face conform procedurilor aprobate de EMEA. Până la sfârşitul anului, Institutul Cantacuzino va produce o cantitate de 5 mil. de doze, pentru care Guvernul a alocat o sumă consistentă, de peste 21 mil. lei".
Citește pe Antena3.ro