x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Daramarea unor legende

Daramarea unor legende

de Florin Condurateanu    |    27 Aug 2005   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Profesor doctor Mihai Jianu, seful Clinicii de Ortopedie si Chirurgie Ortopedica de la Spitalul de Pediatrie "Grigore Alexandrescu", demonstreaza stiintific de ce trebuie demolate unele pareri intepenite in mintea multor oameni, care se practica si care fac rau.
Displazia de sold este o faza ce poate duce la o afectiune grava, luxatia congenitala de sold, care se rezolva prin operatii foarte complicate. Aceasta luxatie congenitala de sold inseamna ca se petrece o alunecare in sus a capului de femur, care nu se mai afla in cavitatea lui din bazin, situatie generatoare de mari dificultati la mers. Mitul cum ca micutii trebuie infasati este o prostie. Infasarea in scutece apropie fortat picioarele bebelusului si astfel capul femurului este silit sa fuga din bazin.

Mai nou, a aparut o alta eroare cu consecinte dramatice: asezarea la funduletul copilului a 2-3 pampersi deodata. E adevarat ca picioarele trebuie departate pentru a evita displazia de sold, dar 2-3 pampersi sunt prea mult si capul femural se va imobiliza in locasul din bazin, se va fixa prea tare si-si va pierde mobilitatea. Un alt capitol important se refera la malpozitiile piciorului si la malformatiile lui. Unii copii au laba piciorului astfel pozitionata, incat fata externa a labei piciorului atinge gamba. Aceasta deformatie se rezolva doar cu 2-3 zile de imobilizare in ghips la varste foarte mici si apoi cu kinetoterapie. Un alt necaz este cel in care copilul calca pe marginea interna a labutei piciorului, asa-numitul platvalg. Se vindeca cu gimnastica medicala, iar in formele mai severe, peste 1,5 ani, se poarta o perioada ghete ortopedice cu caramb inalt si tare, dar ghipsul este inutil. O mare urgenta medicala este insa asa-zisul varus echin, cand laba piciorusului este perpendiculara cu gamba si imobila, iar micutul calca pe partea externa si dorsala a labei si pe varfuri. La 3 zile dupa iesirea din maternitate, chirurgul trebuie sa repozitioneze oasele din articulatii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă