x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei DESCOPERIRE / Genele cancerului

DESCOPERIRE / Genele cancerului

03 Noi 2008   •   00:00

O analiză a genomului adenocarcinomului pulmonar, respectiv cancerul de plămân cel mai frecvent, a permisidentificarea unor noi gene mutante. Această descoperire va permite diagnostice mai precise şi tratamente individualizate, potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută în revista britanică Nature.



Ca şi alte forme de cancer, şi neoplasmul pulmonar este asociat cu mutaţii ale genelor Stockxpertcom

Cancerul de plămân este cea mai redutabilă formă de neoplasm. Face cele mai multe victime: peste un milion de decese anual, în lume. În cadrul proiectului de urmărire a tumorilor, o echipă coordonată de profesorul Richard Wilson de la Şcoala de Medicină a Universităţii Washington din St. Louis (Statele Unite) a examinat 188 de pacienţi cu scopul de a depista acele mutaţii genetice care sunt asociate acestei forme de cancer.

Ei au analizat 623 de gene despre care se ştie că au legături sau posibile legături cu neoplasmul pulmonar şi au fost comparate cu aceleaşi gene din ţesuturi sănătoase. Cercetătorii americani au putut, astfel, să identifice 26 de mutaţii în ţesuturile bolnave.

Printre genele modificate se află şi NF1, care se află la originea neurofibromatozei, boală genetică rară, caracterizată prin dezvoltarea de ţesuturi în sistemul nervos; ATM, care poate fi descoperită în unele forme de leucemie sau limfoame; RB1, asociată cu retinoblastomul; APC, frecvent găsită în cancerul de colon. Po­trivit cercetătorilor americani, desco­perirea lor dublează numărul genelor care pot fi dătătoare de cancer pulmonar.

FUMĂTORI ŞI NEFUMĂTORI
În articolul publicat în revista Nature, autorii studiului au notat, de asemenea,  faptul că şi alte gene  sunt  modificate în cazul celorlalte forme de cancer. Ei mai susţin că bolnavii fumători prezintă mutaţii genetice diferite şi mult mai numeroase, comparativ cu cele depistate la pacienţii nefumători. Această abordare genomică ne-a oferit o imagine total diferită asupra cancerului de plămân, susţine prof. Richard Wilson.

În opinia coordonatorului studiului, harta zonelor afectate de cancer va permite clasificarea pe criterii mai precise a tumorilor şi pe cale de consecinţă punerea la punct a unor terapii mai performante. Această descoperire ar putea permite ca anumite cancere pulmonare să fie tratate prin chimioterapie administrată în cancerul renal cu metastaze, sau a unor grefe de organe. Adenocarcinomul este una dintre formele de cancer cel mai dificil de tratat, cu doar 15% pacienţi care supravieţuiesc cinci ani după diagnosticare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă