Comandanţii avioanelor ar putea hotărî dacă lasă sau nu să urce la bord persoane care prezintă simptome de gripă porcină, au apreciat experţii UE într-o serie de recomandări.
"Comandantul de bord este cel care permite unui pasager să se îmbarce sau nu. Dar pentru aceasta comandantul are nevoie de un aviz medical. În caz contrar, compania de transport aerian ar putea fi obligată să ramburseze banii plătiţi sau să indemnizeze călătorul căruia i-a fost refuzat accesul în avion", a subliniat Comisia Europeană, prezentând recomandările adoptate "în unanimitate" de reprezentanţii statelor membre în cadrul unei reuniuni a Comitetului pentru securitate sanitară.
"Inutilă". Aşa este caracterizată eventuala închidere a şcolilor, însă experţii au subliniat că fiecare ţară este liberă să facă ce vrea.
"Statele membre nu văd, pentru moment, necesitatea închiderii în masă a şcolilor în scop preventiv", a explicat Comitetul pentru securitate sanitară. "Acestea preconizează, totuşi, închiderea locală a şcolilor în caz de diagnosticare a infecţiei la elevi, pentru a întârzia transmiterea virusului. Utilitatea acestei abordări depinde, în mod clar, de rapiditatea acţiunilor", insistă Comitetul.
NOUL AN ŞCOLAR ŞI VACCINUL
Experţii recomandă, de asemenea, "evitarea altor forme de adunare în cazul copiilor". "Obiectivul este de a evita ca părinţii să instituie structuri paralele (grupuri de studiu de exemplu - n.r) în cazul închiderii şcolilor, ceea ce nu ar face decât să deplaseze problema", a explicat un expert.
Comitetul îşi continuă reuniunile pentru a formula recomandări în privinţa vaccinării. "Sperăm să putem face un anunţ în zilele următoare", a declarat un purtător de cuvânt al CE. "Dar atâta vreme cât Comitetul nu s-a pus de acord asupra unei formulări, este greu să intrăm în detalii", a subliniat el.
În prezent, sunt discuţii privitoare la vaccinare. Deoarece sunt mai multe opţiuni legate de grupurile-ţintă, din care fac parte femeile însărcinate, copiii şi persoanele în vârstă. Pentru moment, nu există vaccin împotriva virusului acestei forme de gripă.
"Cinci companii lucrează la un vaccin", a precizat un alt purtător de cuvânt, Ton Van Lierop. "Ele au prezentat informaţii Agenţiei europene pentru medicamente şi aşteptăm rapoartele expertizei la sfârşitul lunii septembrie, în speranţa că vom avea vaccinuri disponibile pe piaţă în octombrie."
Experţii UE au formulat şi recomandări în ceea ce priveşte călătoriile, dar nu au putut ajunge la un acord privind atitudinea pe care trebuie să o aibă companiile aeriene.
Uniunea Europeană nu intenţionează să limiteze libertatea de mişcare pe teritoriul său, a subliniat CE. Experţii UE recomandă persoanelor care au simptome de gripă porcină să "îşi amâne călătoriile şi să rămână acasă".
Aceeaşi recomandare este valabilă şi în cazul în care simptomele apar în timpul unei călătorii: "Staţi în cameră şi limitaţi contactele". Însă acestea sunt numai recomandări de bun-simţ, a subliniat un purtător de cuvând al Comisiei, Dennis Abbot.
Citește pe Antena3.ro