x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fiti toleranti cu batranii nostri uituci

Fiti toleranti cu batranii nostri uituci

14 Apr 2006   •   00:00

Celebra Annie Girardot sufera de trei ani de boala Alzheimer. Paris-Match publica marturisirile fiicei si nepoatei indragitei actrite.

Sunt momente cand ea este complet absenta. Dar in clipa cand i se vorbeste despre cinema, ea practic isi revine. In acesti termeni, Giulia, fiica minunatei actrite, evoca pentru Paris-Match boala mamei ei, Annie Girardot, care va sarbatori la 25 octombrie a 75-a aniversare. Dar fiica si nepoata sunt alaturi de Annie si spun ca toleranta si tandretea dau rezultate mai bune decat medicamentele.

In urma cu trei ani, fiica si nepoata au observat ca Annie se comporta din ce in ce mai ciudat. In fapt, necrutatoarea boala Alzheimer, neurodegenerativa, o luase deja in stapanirea ei pe actrita, care innobilase cu talentu-i inconfundabil peste 150 de filme.

Fiica ei crede ca Annie Girardot este constienta de boala. "Dupa parerea mea, ea stie ca si-a pierdut o parte din autonomie: adesea este panicata. Cred ca doar filmul ii mai poate da forta de a trai. Cand aude «motor», ea redevine pe loc actrita Annie Girardot, cea din «Rocco si fratii ei», «Pianista», «Madame Marguerite»..."

Dupa o suta de ani

La exact o suta de ani de cand medicul german Alzheimer facea prima descriere a bolii, in lume sunt peste 25 de milioane de pacienti cu aceasta maladie, iar expertii prognozeaza dublarea numarului victimelor in urmatorii 20 de ani. Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de dementa. Perioada de evolutie a bolii este intre 8 si 20 de ani. Din pacate, mai mult de jumatate dintre pacienti vin la medic avand deja simptome specifice fazei moderate, chiar severe a bolii. Ingrijirea unei persoane care poarta povara varstei, dar si a acestei boli necrutatoare, este comparabila cu apostolatul. Deoarece cu fiecare zi comportamentul bolnavului se modifica in rau, iar persoana dedicata acestui bolnav poate cadea ea insasi prada depresiei, izolarii. Pentru a duce la capat acest apostolat, sunt grupuri de suport care se straduiesc sa vina cu informatii si solutii. In tara noastra se estimeaza ca sunt intre 150.000 si 350.000 de bolnavi cu dementa. Presedinta Societatii Romane Alzheimer, medicul Catalina Tudose, avertizeaza ca in tara noastra o treime din populatie nu a auzit de aceasta boala.

STUDIU. Un studiu recent realizat de Societatea Romana Alzheimer si Phizer arata ca aceasta boala este diagnosticata in 70% dintre cazuri in stadii avansate. Cunostintele despre boala sunt reduse la nivelul populatiei. Se estimeaza ca jumatate dintre bolnavi nu sunt diagnosticati. Dar populatia manifesta receptivitate la informatie, sursele preferate fiind televizorul, iar pentru autoritati, ziarele si revistele.

CARAVANA MEMORIEI. Pana la 12 noiembrie se deruleaza Caravana memoriei in orasele Bucuresti, Constanta, Iasi, Cluj, Targu-Mures si Craiova. Caravana are ca scop informarea directa a populatiei si sensibilizarea autoritatilor locale in sustinerea semenilor nostri afectati de boala Alzheimer. Societatea Alzheimer pune la dispozitia celor interesati linia telefonica gratuita tel verde 0800.88.44.22 si site-ul www.alz.ro.
×
Subiecte în articol: alzheimer boala sanatatea bunicului