x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Genunchiul intepenit

Genunchiul intepenit

23 Aug 2005   •   00:00
SANATATEA BUNICULUI
Artroza in articulatii, uzura si degenerescenta aparuta in articulatii sunt biruri platite de om prin inaintarea in varsta. Dureri, anchilozari si cel mai adesea se ajunge la montarea unei proteze in sold sau genunchi. Inginerii s-au straduit si au izbandit mai mult in construirea unor proteze performante pentru sold. Au conceput si proteze pentru genunchi, dar acestea trebuiau sa fie mult mai complicate, data fiind complexitatea sporita a articulatiei genunchiului, cu mult mai multe miscari decat soldul. Dar cel mai bine este sa faca omul ceva pentru a intarzia stapanirea artrozei in articulatii.

Miscare vs artroza


Doctor Rodica Marinescu, medic primar in Clinica de Ortopedie a Spitalului Colentina, explica ce trebuie facut pentru a amana cat mai mult instalarea artrozei la genunchi. Era o vreme in care medicina spunea ca nu e bine sa se faca prea multa miscare. Lucru contrazis astazi de stiinta, care opineaza ca oameni cu artroza incipienta trebuie sa se miste cat mai mult, sa faca gimnastica pentru intarirea articulatiei si mentinerea mobilitatii ei, astfel incat ca sa nu apara redoarea, cu alte cuvinte intepenirea articulatiei. In al doilea rand, omul trebuie sa se chinuie pentru a se pastra in greutatea optima. Sa slabeasca, scapand de kilogramele in plus, astfel menajand articulatiile genunchiului. Oamenii pot sa-si mentina mobilitatea genunchiului prin gimnastica specifica, prin pedalare la o bicicleta obisnuita sau medicala, ba chiar prin obisnuitul mers pe teren plat. Sunt unele afectiuni care netratate pot duce la artroza grava a genunchiului. Cea mai de temut este osteocondrita disecanta, care afecteaza cartilajul dintre cele doua oase ce se asambleaza in genunchi si care afecteaza chiar osul pe care se sprijina cartilajul. Atat cartilajul, cat si osul nu mai sunt vascularizate si apare un infarct al acestor doua componente. Apare durerea intre tibie si peroneu, care se declanseaza nu numai la miscare, ci si in timpul noptii.

Semne


Alt semn al osteocondritei este formarea de apa la genunchi si adesea blocarea genunchiului. Venit la timp la spital, bolnavul poate beneficia de interventia artroscopica sau clasica de repunere a cartilajului la locul lui si de forare a unor canale in oase care sa permita refacerea vascularitatii. In faze mai avansate sunt necesare grefele de cartilaj si os. O alta boala in care trebuie urgent intervenit este artroza aparuta in articulatia dintre rotula si femur.

FITOTERAPIE. Pentru calmarea durerilor osteoarticulare se pregateste un decoct din 150 de grame de muguri de pin si 50 de grame de cimbrisor. Plantele se pun in 2 litri de apa si se fierb intr-un vas acoperit timp de 10 minute. Se strecoara si se adauga in apa de baie incalzita la 35-42 de grade, impreuna cu o jumatate de kilogram de sare grunjoasa. De asemenea, pot fi folosite baile cu decoct din scoarta de salcie, care au efect antialgic si antiinflamator.

×
Subiecte în articol: sanatatea bunicului