Există o sumedenie de factori care deschid uşa acelei boli atît de răspîndite, cea a ficatului gras. Care sînt factorii care facilitează depunerea de grăsime în ficat, alţii decît alcoolul?
PULSUL MEDICINEIExistă o sumedenie de factori care deschid uşa acelei boli atît de răspîndite, cea a ficatului gras. Care sînt factorii care facilitează depunerea de grăsime în ficat, alţii decît alcoolul? În primul rînd – obezitatea, 40%-50% dintre obezi au şi ficatul gras. Apoi, diabetul zaharat favorizează boala de ficat, în diabet existînd o lipsă de insulină. Creşterea colesterolului şi a trigliceridelor din sînge, adică prea multe lipide, denumite dislipidemii, uşurează instalarea steatozei hepatice nonalcoolice. Şi unele medicamente, cum ar fi anticoncepţionalele, antihipertensivele (blocante de canale de calciu) şi antiinflamatoarele cu cortizon, favorizează depunerea de grăsimi în ficat.
Prof. dr Alexandru Oproiu lămureşte aceste predispoziţii. Graşii cu circumferinţa taliei mare (la bărbaţi peste 98 cm) sînt clienţi ai ficatului gras. Oamenii cu glicemie peste 120 (pe nemîncate) dau şi ei în ficat gras. Cei cu colesterolul rău ridicat şi cu trigliceride mari sînt predispuşi la steatoză hepatică. Iar cei cu hipertensiune peste 13 riscă şi ei să facă ficat gras. Cei care sînt descoperiţi că au transaminaze mari trebuie să se trateze de ficat gras.
Citește pe Antena3.ro