x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gripa porcină: OMS a ridicat la cinci gradul nivelului de alertă pandemică

Gripa porcină: OMS a ridicat la cinci gradul nivelului de alertă pandemică

29 Apr 2009   •   00:00

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis să ridice nivelul alertei pandemice de la 4 la 5, nivelul premergător declarării unei pandemii.



Faza 5 se caracterizează prin propagarea interumană a virusului în cel puţin două ţări ale uneia dintre regiunile definite de OMS.

"Toate ţările trebuie să-şi activeze imediat planul de pregătire pentru pandemie", a avertizat directoarea generală a organizaţiei, Margaret Chan, într-o conferinţă de presă.

Subliniind că "virusul se extinde (...) fără să dea niciun semn de încetinire" a contaminărilor, OMS a decis să convoace miercuri seara comitetul de urgenţă, din care fac parte 15 experţi internaţionali, pentru a studia posibilitatea ridicării nivelului alertei pandemice la 5, fază premergătoare declarării unei epidemii la nivel mondial.

Chiar dacă cea mai mare parte a ţărilor nu sunt atinse de acest stadiu, declararea fazei 5 este un semnal care indică faptul că o pandemie este iminentă şi că a mai rămas puţin timp pentru a finaliza organizarea, difuzarea şi aplicarea măsurilor de atenuare prevăzute.

Nivelul 5 din 6 posibile înseamnă că epidemia la nivel mondial este iminentă şi inevitabilă, spun oficialii OMS. Reprezentanţii OMS spun că alerta este pentru autorităţi, pentru a intensifica eforturile de combatere a producerii unei eventuale pandemii.

"În acest moment încă nu vorbim de pandemie. Se recomandă în această fază intensificarea absolut tuturor eforturilor pentru evitarea unei pandemii". "Vorbim de o recombinare, de un virus gripal de origine porcină, care s-a recombinat şi acum circulă de la om la om şi nu mai are legătură cu porcinele" a explicat reprezentantul OMS în România modul în care s-a format acest virusŢ, a declarat Victor Olsavsky, reprezentantul OMS în România.

"În ţările din Europa, toate cazurile despre care vorbim sunt cazuri de import, adică virusul nu se răspândeşte pe teritoriul ţării respective. Toate persoanele care prezintă simptome ca stare febrilă, cu tuse seacă, secreţii nazale apoase, stare generala de astenie trebuie să se prezinte la medic " a declarat pentru Antena 3 Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de boli infecţioase Matei Balş.

Decizia OMS intervine după ce Statele Unite au anunţat miercuri primul deces al unui bolnav suspectat de gripă porcină, ceea ce reprezintă prima victimă înregistrată în afara graniţelor Mexicului, ţară unde până în prezent se înregistraseră exclusiv decese cauzate de noul virus al gripei porcine. De asemenea, Spania a raportat miercuri primul caz în care suspectează boala porcină şi în care bolnavul nu a fost în Mexic, dar a intrat în contact cu persoane din aceastĂ ţară, ceea ce demonstrează că virusul a început să se răspândească mult mai uşor printre oameni.

Faza a şasea, pandemia, se activează când, potrivit criteriilor OMS, sunt atinse două regiuni distincte în lume, cu focare autonome.

Trecerea de la un stadiu la altul este decisă de Comitetul de urgenţă pentru reglementare internaţională în domeniul sanitar, o instanţă alcătuită din 15 experţi internaţionali, convocaţi de OMS.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă