x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    03 Dec 2007   •   00:00
INEDIT. In magazinele britanice au apărut pijamale "antimicrobiene" care conţin fire de argint, anunţă BBC. Pijamalele sunt fabricate dintr-o ţesătură specială, in componenţa căreia intră 2% fire de argint. Argintul are proprietăţi antimicrobiene şi poate fi folosit in lupta contra bacteriilor rezistente la medicamente. Una dintre aceste bacterii este stafilococul auriu rezistent la antibiotice. Stafilococul auriu este o bacterie care provoacă infecţii ale pielii, dar şi pneumonie, meningită sau septicemie. "Pijamalele cu fire de argint pot reduce riscul infectării rănilor. S-a dovedit clinic că ţesătura din care sunt făcute aceste pijamale distruge bacteriile", consideră microbiologul Mark Enright de la Colegiul Imperial din Londra.


DIABET. In ultimii ani a crescut foarte mult numărul copiilor diabetici, arată un studiu publicat in numărul de noiembrie al revistei Diabetes Care. Potrivit datelor oferite de specialiştii de la Universitatea Michigan (SUA), numărul copiilor spitalizaţi cu diagnosticul de diabet a crescut cu 38% intre anii 1993-2004. Majoritatea acestor copii sunt obezi. Costurile cu spitalizarea acestor copii au fost de 1,05 miliarde de dolari in 1993, ajungănd la 2,42 miliarde de dolari in 2004.


ENDOCRINOLOGIE. Oasele secretă un hormon - osteocalcina - care se poate dovedi un medicament mai eficient decăt insulina in tratamentul diabetului. Cunoscută pănă in prezent pentru rolul său in remodelarea scheletului, osteocalcina intervine de asemenea in secreţia de insulină. Descoperirea a fost făcută de echipa profesorului Karsenty (Universitatea Columbia) in cadrul unui studiu asupra şoarecilor de laborator. Lipsită de efecte secundare, osteocalcina poate deveni medicamentul ideal contra diabetului dacă rezultatele vor fi confirmate şi la om.


FUMÃ...TOARE.
Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) a devenit unul dintre cei mai mari ucigaşi ai femeilor, deoarece numărul femeilor fumătoare a crescut ingrijorător. Rata de deces a femeilor cu BPOC aproape s-a triplat din 1980 pănă in 2000, arată dr Barry J. Make, pneumolog in cadrul Centrului de Cercetare Medicală din Denver (SUA). BPOC se instalează mai ales la femeile care au fumat o perioadă indelungată (zeci de ani), incepănd cu anii ’50, ’60, ’70. In acea perioadă s-a inregistrat o adevărată explozie a numărului de femei fumătoare. Iar pe măsură ce anii au trecut, plămănii acestor femei au fost distruşi progresiv, astfel incăt in prezent rata de deces este foarte mare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă