17 martie 2008
CRIZĂ DE MEDICI. În lume este nevoie de 4 milioane de cadre medicale suplimentare, 57 de ţări confruntându-se cu o criză acută de personal medical, s-a afirmat la primul Forum Mondial privind Resursele Umane din Sănătate, desfăşurat la Kampala (Uganda). La evenimentul iniţiat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au participat aproape 1.500 de miniştri şi experţi în domeniul sănătăţii. Programul adoptat cu această ocazie recomandă ţărilor membre OMS să acorde prioritate formării cadrelor medicale şi creării unor condiţii mai bune de muncă.
OFTALMOLOGIE. Statisticile arată că o treime dintre persoanele cu vârste între 75 şi 80 de ani sunt afectate de degenerescenţa maculară, cea mai frecventă cauză a orbirii definitive. În România, aproximativ 500.000 de persoane sunt afectate de această boală. Administrarea de luteină şi zeaxantină diminuează semnificativ riscul de apariţie a degenerescenţei. De aceea, medicii oftalomologi recomandă suplimentele nutritive cum ar fi Ocuvite Lutein, care determină o încetinire a evoluţiei bolii ducând, în unele cazuri, chiar la stagnarea ei.
ALZHEIMER. Anunţarea diagnosticului unui pacient descoperit cu Alzheimer nu sporeşte anxietatea acestuia, ba chiar îl face să se simtă uşurat fiindcă în sfârşit găseşte o explicaţie pentru tulburările pe care le are, arată un studiu publicat în cel mai recent număr al revistei Societăţii Americane de Geriatrie. "Nimeni nu este fericit când află că suferă de o formă de demenţă, însă pacienţii sunt mai liniştiţi când găsesc un răspuns la tulburările de memorie, stările de confuzie şi depresia cu care se confruntă", a explicat Brian Carpenter, coordonatorul studiului. Potrivit recomandărilor medicale actuale, medicii pot dezvălui diagnosticul în mod direct pacienţilor în funcţie de stadiul bolii. Însă majoritatea anchetelor arată că medicii nu aplică această regulă nici în stadiile incipiente de teamă să nu afecteze şi mai mult starea pacienţilor.
CANCER. Un medicament administrat bolnavilor cu Parkinson ar putea fi eficient şi în tratamentul cancerului, au descoperit oamenii de ştiinţă. Boala Parkinson este cauzată de diminuarea secreţiei de dopamină, unul dintre principalii neurotransmităţori de la nivelul sistemului nervos. Această pierdere este compensată prin tratamentul cu dopamină sintetică. Acelaşi medicament împiedică dezvoltarea vaselor de sânge care hrănesc celulele tumorale, au descoperit cercetătorii Clinicii Mayo din Minneapolis, SUA. Tratamentul a fost testat deocamdată numai pe şoareci de laborator, însă rezultatele sunt promiţătoare, potrivit dr Sujit Basu, coordonatorul studiului.
STRES. Numărul femeilor stresate din cauza activităţii profesionale a crescut cu 40% în ultimii ani, arată un raport internaţional referitor la bolile profesionale. Bazat pe date acumulate între 2001 şi 2006, studiul arată că unităţile medicale înregistrează tot mai multe femei suferind de tulburări cauzate de stres: anxietate, depresie, oboseală cronică. Majoritatea celor afectate lucrează în domeniul public şi în cel sanitar.
Citește pe Antena3.ro