SARCINA. Copiii ai caror mame au fost stresate in timpul sarcinii sunt predispusi tulburarilor mintale si comportamentale. Profesorul Vivette Glover, membru al Colegiului Imperial din Londra, a constatat ca stresul cauzat de certurile cu partenerul de viata sau de violenta conjugala poate avea efecte devastatoare asupra fatului. S-a descoperit de asemenea ca bebelusii expusi la nivele mari de cortizol au la varsta de 18 luni un IQ mai mic decat ceilalti.
DEPRESIE. Dr. Tom Gilhooly, director al Centrului pentru studii nutritionale din Glasgow, a prescris suplimente de acizi omega 3 pacientilor cu depresie moderata. La finalul studiilor a constatat ca peste 60% dintre pacienti au inregistrat o imbunatatire semnificativa a starii de spirit, fara a recurge la medicamente antidepresive. Acizii omega 3 se gasesc in special in peste si in plantele oleaginoase.
NICOTINA. O zona din creier, numita insula, ar putea fi responsabila de instalarea dependentei de nicotina, este concluzia unui studiu publicat in revista Science. Aceasta zona primeste informatii de la alte parti ale creierului si joaca un rol important in exprimarea diferitelor senzatii, precum foamea, durerea, pofta de a fuma sau de a lua droguri. Daca aceasta zona din creier sufera leziuni, fumatorii nu mai simt nevoia irezistibila de a fuma. Totusi, fabricarea unor medicamente care sa actioneze asupra acestei zone si sa ajute fumatorii sa renunte la viciu este o chestiune de ani.