x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

28 Iul 2007   •   00:00

POLUARE. Gazele de eşapament, emanate de motoarele diesel, in combinaţie cu colesterolul sunt fatale pentru inimă, au observat oamenii de ştiinţă de la UCLA in urma unui studiu. Particulele din aceste gaze impreună cu colesterolul provoacă ingustarea arterelor, ceea ce favorizează apariţia bolilor cardiovasculare. Coordonatorul echipei de cercetare, dr André Nel, expert in nanomedicină, atrage atenţia că această combinaţie este mult mai periculoasă decăt colesterolul sau poluarea, luate separat. Specialiştii sfătuiesc persoanele cu afecţiuni coronariene sau boli cronice de plămăni să evite pe căt posibil zonele poluate.

OBEZITATE. Sedentarismul şi excesul de hrană nu sunt singurii factori de risc in apariţia obezităţii. Acestora li se alătură frecventarea unui cerc de persoane obeze, potrivit unui studiu publicat in SUA. O persoană cu un prieten obez are cu 57% mai multe şanse de a avea probleme cu greutatea decăt altcineva care nu are obezi in anturajul său. Acest lucru i-a făcut pe autorii studiului să afirme că obezitatea este contagioasă.

BOLI DIAREICE. Mai multe persoane au ajuns in stare gravă la Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu boli diareice acute, cauzate de consumul de pepeni expuşi mult timp la soare. "După ce stau mult timp la soare, pepenii nu mai sunt buni şi cauzează boli diareice. Mulţi pacienţi au fost in stare foarte gravă şi au necesitat chiar şi şapte-opt zile de spitalizare. Noi ii sfătuim pe oameni să nu consume decăt fructe proaspete pe care să le spele bine", a declarat dr Livia Geambaşu.

PREMIERĂ. Un medic olandez a realizat in premieră in ţara noastră o operaţie in cazul unui bărbat (67 ani) cu insuficienţă cardiacă, internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Printr-o tehnică de microchirurgie, care se practică numai de trei ani in lume, pacientului i s-a implantat pe cord un dispozitiv format din trei electrozi, care stimulează contractarea muşchiului cardiac. Insuficienţa cardiacă este o boală care impiedică inima să mai pompeze sănge. "Sper ca pacientul să-şi reia viaţa normală. Această etapă poate prelungi viaţa bolnavului pănă cănd apare un posibil donator, dar au fost cazuri cănd nu a mai fost nevoie de transplant, starea pacientului fiind foarte bună cu acest stimulator", a conchis prof. dr Maria Dorobanţu, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Floreasca.

Â

EVALUARE. Aproximativ 1,9 milioane de scrisori vor fi expediate persoanelor născute in luna august. Acestea sunt invitate la medicul de familie pentru un consult şi efectuarea gratuită a unui set de analize, in cadrul programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. Programarea pentru consultaţie ii revine medicului, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă