Nimeni nu poate da o explicaţie zdravănă, dar o constatare sună alarma. Sunt tot mai frecvente cazurile de astm, ele atacănd la vărste din ce in ce mai fragede.
Nimeni nu poate da o explicaţie zdravănă, dar o constatare sună alarma. Sunt tot mai frecvente cazurile de astm, ele atacănd la vărste din ce in ce mai fragede.ÂPe undeva, o explicaţie ar exista, şi anume că astmul nu e o boală a mizeriei, ci o boală a civilizaţiei, a lumii moderne.
Astmul e o boală ce debutează la vărstă tănără, iar cănd astmul se instalează la o vărstă mai inaintată, ceva e neclar şi chiar in neregulă. Cam peste tot in lume astmul afectează circa 6% din populaţia adultă.
Â
Şeful de lucrări dr. Irina Strămbu, medic primar şi director ştiinţific la Institutul Naţional de Pneumologie "M. Nasta", spune că, in general, cănd un astmatic cunoscut de medic se prezintă la control, intrebarea obişnuită este "Cum merge astmul?", la care pacientul răspunde: "Destul de bine". Ce inseamnă de fapt acest "destul de bine"? Medicina mondială a găsit un sistem de intrebări pentru a traduce in parametri, intr-un punctaj, starea astmului unui om. Tocmai de aceea, cănd bolnavul de astm vine la control, el este supus unui chestionar ce stabileşte un scor care indică dacă boala este ţinută in frău sau a scăpat de sub control.