Umblă vorba cum că, o dată cu înţărcarea, când sugarul îşi termină ospeţele "de la sânul mamei", omul respectiv ar cam trebui să pună punct consumului de lapte. Zicerea asta însă este contrazisă de nutriţionişti.
Aduce precizări în privinţa unor alimente, inclusiv cu privire la lapte şi lactate, doctor Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu". Laptele este un aliment hrănitor şi recomandat. Dar omul adult nu trebuie să sară calul când e vorba despre lapte. Este bine ca adultul să bea o jumătate de litru de lapte sau maximum un litru pe zi, adică două căni, respectiv patru căni. Se recomandă laptele semidegresat, cu 1,5% grăsime.
Din alimentaţia omului nu ar trebui să lipsească nici brânzeturile. Cel mai bine este să mănânci brânzeturi proaspete, semidegresate, de exemplu: caş, urdă, telemea de vacă. Brânzeturie fermentate - caşcavalul, brânza topită - sunt mai greu digerate, iar brânzeturile afumate vor fi puse la masă mai rar, căci se ştie că afumarea produce şi substanţe cancerigene.
Brânza topită o fi ea bună, dar e cea mai bogată în grăsimi, aşa că deschide poarta depunerilor pe vase, adică înlesneşte ateroscleroza.
FĂRĂ CONSERVANŢI
Iaurturile sunt foarte bune pentru organism. Evident ne referim aici la iaurturi fără conservanţi chimici, precizează medicul Mihaela Ionescu. Cele mai bune sunt iaurturile naturale, semidegresate. Acum, omul nu trebuie să bea şi lapte în cantitatea maximă admisă, dar să mănânce şi iaurt tot spre plafonul maxim. Când mănânci iaurt scazi cantitatea de lapte zilnic.
FRIŞCĂ, SMÂNTÂNĂ
Frişca este delicioasă, să te lingi pe degete, dar are multe calorii, deci îngraşă. La fel şi smântâna. Şi trebuie să amintim că smântâna sporeşte riscul de colici biliare, adică de crize de pietre la vezica biliară", ne avertizează medicul Mihaela Ionescu. Aşa că la smântână trebuie să avem frâna de mână trasă, să se mănânce din când în când.
Despre ouă se zice că sunt campioane în privinţa conţinutului de colesterol, dar şi că ele conţin o proteină foarte valoroasă. E bine să mâncăm un ou la două-trei zile şi, de regulă, ouăle fierte timp de cinci minute sunt recomandate. Fierberea un timp lung, mai ales la ouăle de raţă, ne fereşte de salmonela.
Unii întreabă: îngraşă mămăliga? Ei bine, mămăliga moale are de patru ori mai puţine calorii faţă de pâine. Iar mămăliga vârtoasă are jumătate din caloriile pâinii. Însă mămăliga pentru unii dintre noi este mai greu digerabilă.
Citește pe Antena3.ro
Foto: stockxpertcom