x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Junk-food sau cocaină?

Junk-food sau cocaină?

de Magda Marincovici    |    31 Mar 2010   •   00:00
Junk-food sau cocaină?
Sursa foto: /Thinkstock

Potrivit cercetătorilor americani, consumul de junk-food sau supraalimentarea provoacă în timp scurt dependenţă, similar celei induse de consumul de droguri.
Studiul, coordonat de doi cercetători de la Institutul de Cercetări Scripps Jupiter din Florida, are ca scop demonstrarea modului de instalare a dependenţei de mâncarea junk-food. Definiţia din DEX a junk-food este mâncare de tip fast-food, deşeuri alimentare nehrănitoare, dar cu mare surplus de calorii.

EXPERIMENT
Studiul a fost publicat recent pe site-ul revistei britanice Nature Neuroscience. Autorii acestui studiu au reuşit să pună în evidenţă faptul că, în cazul unei persoane, care mănâncă în mod constant junk-food, alimentaţie cu conţinut foarte mare de calorii, declanşează în creier mecanisme similare celor declanşate la dependenţii de droguri.

Să precizăm că aceste experimente s-au dovedit la animale de laborator. În timpul experimentelor, rozătoarele au beneficiat de supralimentaţie, respectiv de o cantitate nelimitată de mâncare comună şi omului, hipercalorică.

În aproximativ cinci zile, rozătoarele obeze devin dependente de junk-food. În cadrul altor experimente, rozătoarele au primit stimuli electrici "plăcute" atunci când alergau.

Rozătoarele "drogate cu junk-food" alergau mai mult timp comparativ cu celelalte rozătoare, comportament care dovedeşte nevoia din ce în ce mai mare de stimulare pentru a se simţi bine.
Aceste rozătoare trebuie să mănânce mai mult decât celelalte pentru a obţine satisfacţie.

Astfel, chiar atunci când cercetătorii au folosit şocuri electrice - neplăcute, de această dată - în timp ce rozătoarele mâncau junk-food, totuşi acestea au continuat să se hrănească. În schimb, celelalte rozătoare au înţeles rapid să se orienteze spre o alimentaţie sănătoasă, deoarece aceasta nu era asociată cu o "pedeapsă."

Cercetătorii au mai remarcat că mecanismele declanşate de consumul excesiv de junk-food este comparabil celui care apare la dependenţii de heroină sau de cocaină. Nivelul receptorilor de dopamină scade la rozătoarele obeze şi chiar dacă rezultatele unui asemenea experiment la oameni nu este sigur că vor fi aceleaşi, totuşi se poate pune în relaţie faptul că la toxicomani, acest nivel al receptorilor de dopamină este scăzut.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă