x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Microbii circula cu autobuzul

Microbii circula cu autobuzul

11 Apr 2006   •   00:00

Viroze respiratorii, hepatita acuta virala, boli diareice, eczeme, veruci, raie... Sunt infectii pe care le putem lua gratis, usor si sigur din mijloacele de transport in comun.

Simti o respiratie in ceafa. In fata ta, un batran tuseste. La o frana, mana iti aluneca de pe bara lipicioasa. Aerul este irespirabil. Poate din cauza aurolacului care si-a gasit loc chiar langa tine. Cauti cu disperare un geam, dar geamul nu se deschide. Un scenariu cu care te confrunti zilnic, la orice calatorie cu mijloacele de transport in comun. Suporti cu stoicism pentru ca stii ca ai doar cateva statii de mers, iar daca intarzii la serviciu nu e de bine. Te mai intrebi atunci de unde ai luat gripa, desi nici unul dintre cunoscuti nu are? Sau poate ti-a aparut o eczema si nu stii cum te-ai procopsit cu ea? Te-ai gandit vreodata cate boli poti lua de pe bara din autobuz? Te-ai gandit cate sute sau poate mii de oameni trec prin autobuzul in care calatoresti si tu? Nimeni nu este ferit de bolile infectioase, mai ales in aglomeratia urbana.

DIN AER

Bolile cu transmitere aerogena sunt cele mai periculoase intr-un mijloc de transport in comun. "Cu atat mai mult in aceasta perioada a anului se pot raspandi foarte repede guturaiul, gripa sau virozele respiratorii. Chiar si tuberculoza sau tusea convulsiva pot reprezenta un pericol", avertizeaza dr. Mariana Mardarescu, medic primar boli infectioase in cadrul Institutului de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals". Transmiterea se face de cele mai multe ori in mod direct, prin secretiile nazo-faringiene, care sunt expulzate sub forma de picaturi o data cu stranutul, tusea ori vorbitul. "Exista insa si o transmitere indirecta, prin obiectele contaminate cu picaturi care raman in stare uscata si care reprezinta un mare potential de patogenitate", ne spune dr. Mariana Mardarescu. O alta posibilitate de transmitere este prin particulele de praf, asa-numitele pulberi bacilifere, care provin din secretii uscate, incarcate cu diversi agenti patogeni. Desi aceste cazuri sunt rare, este posibila transmiterea unor infectii streptococice, de la banalele infectii faringo-amigdaliene si pana la temuta scarlatina.

PE CALE DIGESTIVA

Bara de care ne sustinem sau manerul pot fi la fel de periculoase pentru sanatatea noastra, daca ne gandim ca in acelasi loc au mai pus mana alte zeci de oameni in ziua respectiva. Astfel apare asa-numita patologie a "mainilor murdare". Contactul direct cu bara de autobuz, cu scaunul sau alte obiecte infestate este o modalitate de transmitere pe cale digestiva a catorva boli. Hepatita acuta virala, bolile diareice se transmit foarte usor intr-o masa mare de oameni. Toate aceste boli infectioase sunt un real pericol pentru copii si batrani, care au un sistem imunitar subrezit. Bolile diareice, spre exemplu, pot capata forme severe in cazul batranilor si le pot pune viata in pericol.

ECZEME SI VERUCI

Si pielea poate suferi din cauza microbilor de pe barele din autobuze, troleibuze, metrou. Contactul direct cu unele materiale poate declansa reactii alergice, sub forma eczemelor (dermatite de contact). Bara metalica si orice obiect din crom, nichel, cauciuc pot provoca o astfel de reactie a pielii. Dar autobuzul, tramvaiul si metroul ne pot aduce mai mult decat o alergie, pentru ca prezinta si un risc de infectii virale cutanate. Verucile vulgare (negii) sunt astfel de infectii, care afecteaza indeosebi copiii scolari. "Molluscum Contagiosum, o eruptie cutanata care se manifesta prin mici proeminente albe, este o alta infectie comuna. Ea se transmite prin contactul direct cu un obiect contaminat", precizeaza dr. Hatami Afshin, medic specialist dermatolog in cadrul Bioderm Medical Center.

SFATUL MEDICULUI

La aparitia febrei, frisoanelor, stranuturilor sau tusei este necesar ca persoana bolnava sa ramana la domiciliu pana la vindecare. Dar cum acest lucru nu este intotdeauna posibil, trebuie sa luam cateva masuri elementare pentru a-i proteja pe cei din jur. "Trebuie sa avem intotdeauna asupra noastra batista sau servetele de hartie, pe care sa le folosim in momentul in care apare senzatia de stranut sau tusea. Zona gurii si a nasului trebuie acoperite foarte bine pentru a impiedica transmiterea aerogena a unor boli", ne sfatuieste dr. Mariana Mardarescu. De asemenea, trebuie sa evitam contactul servetelelor folosite cu manerul scaunului sau bara de sustinere. Bolile digestive si afectiunile dermatologice pot fi evitate prin igiena mainilor.

STIRI
FRICA. Cercetatorii americani au reusit sa identifice centrul nervos care dirijeaza sentimentul de frica. Dr. Joy Hirsch, liderul echipei de cercetare de la Universitatea Columbia, spera ca descoperirea ii va ajuta sa controleze pe viitor raspunsul creierului la frica. Se spera ca in acest mod vor putea fi tratati pacientii care sufera de anxietate. Participantilor la studiu li s-a cerut sa efectueze un test de atentie. In timpul testului, oamenii de stiinta au urmarit activitatea cerebrala a subiectilor prin rezonanta magnetica (RMN) in timp real. NICOTINA. Depresia este ameliorata de nicotina, au demonstrat oamenii de stiinta americani de la Universitatea Duke. In ciuda concluziei studiului, cercetatorii avertizeaza ca fumatul nu este o solutie pentru cei care sufera de depresie. "Avem speranta ca studiul nostru va ajuta pe viitor la producerea de noi tratamente pentru depresie, boala care a devenit in ultimele decenii o problema de sanatate publica", a declarat Joseph McClernon, liderul echipei de cercetare.
BRONZ. O noua descoperire promite sa reduca substantial numarul cazurilor de cancer de piele: crema autobronzanta. Spre deosebire de cremele colorante care exista in prezent pe piata, noua crema schimba pigmentatia pielii exact ca si soarele. Pentru un bronz vizibil sunt necesare o aplicare pe zi, timp de cinci zile. Oamenii de stiinta de la Institutul pentru Cancer Dana-Farber, din SUA, nu au descoperit pana acum nici un efect secundar dupa aplicare. Crema se afla inca in faza de experiment si vor mai trece cativa ani pana cand va intra pe piata.
×
Subiecte în articol: sanatatea noastra