x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nicotina, maşina şi copilul

Nicotina, maşina şi copilul

de Magda Marincovici    |    16 Sep 2009   •   00:00
Nicotina, maşina şi copilul
Sursa foto: /stockxpertcom

Persoanele dintr-o maşină condusă de un şofer care fumează sunt expuse inhalării de nicotină într-o cantitate de două ori mai mare, comparativ cu aerul respirat în restaurante şi baruri, unde este permis acest viciu.



Cercetătorii americani sunt de părere că este mai periculoasă o maşină cu un fumător, decât un restaurant cu mai multe persoane care trag din ţigară. Medicii Breysse şi Navas-Ancien de la Şcoala Superioară de Sănătate Publică Bloomerg, Universitatea Johns Hopkins, Baltimore, au comparat nivelurile de nicotină înregistrate în 17 maşini cu şoferi fumători cu cele din maşini care sunt conduse de persoane fără acest viciu.  

ANALIZE PESTE ANALIZE
Cercetătorii au plasat eşantioane de nicotină în diferite locuri din maşină. Apoi, ei au analizat eşantioanele şi au constatat că, după fiecare ţigără fumată, se dublează concentraţia de nicotină.

Medicii Navas-Ancien şi Breysse estimează că, în maşinile cu fumători, concentraţiile de nicotină sunt de două ori mai mari şi cu 40%-50% mai ridicate decât cele din restaurantele şi barurile unde încă se mai fumează. Aceste concentraţii sunt considerate inacceptabile şi extrem de periculoase în primul rând pentru copii. Faptul că este deschisă fereastra, evident, diminuează expunerea pasagerilor la tabagismul pasiv, însă, îi expun poluanţilor degajaţi de motoarele maşinilor.

Consecinţele expunerii fumatului pasiv sunt bine cunoscute şi fac obiectul multor legi care interzic acest viciu în foarte multe locuri publice. Fumul inspirat de fumătorii pasivi conţine peste 250 de substanţe chimice despre care s-a demonstrat că sunt toxice sau cancerigene (cauzatoare de cancer), de la azotatul de arseniu (arsenic ammonia) la acid cianhidric. Mai grav, concentraţiile multora dintre aceste substanţe toxice sunt mai ridicate în cazul fumului inhalat de fumătorii pasivi decât al celui inhalat de fumătorii propriu-zişi.

PROPUNERE
Numeroşi susţinători ai luptei contra tabagismului iau în calcul o propunere prin care să se interzică fumatul în maşini, mai ales dacă printre pasageri sunt copii. Plămânii copilului sunt cei mai vulnerabili la fumatul pasiv. În aceste cazuri, creşte foarte mult riscul de bronşite, pneumonii, astm bronşic. Aceşti copii prezintă o încetinire a procesului de dezvoltare fizică şi psihică. Aproximativ 60% din copiii între 3 şi 11 ani din Statele Unite ale Americii (aproape 22 de milioane de copii) sunt expuşi fumatului pasiv. Din păcate, primii şi cei mai vinovaţi sunt părinţii. Ei sunt cei responsabili pentru 90% din aceste expuneri, conform unui raport din anul 2004 al Agenţiei Americane pentru protecţia mediului (EPA).

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă