SOS ● Intoxicaţiile cu ciuperci sînt letale
Recent, la Iaşi, şase persoane din aceeaşi familie, intoxicate cu
ciuperci, au fost transportate la Unitatea de Primire a Urgenţelor
(UPU) a Spitalului Clinic "Sfîntul Ioan".
SOS ● Intoxicaţiile cu ciuperci sînt letale
Recent, la Iaşi, şase persoane din aceeaşi familie, intoxicate cu ciuperci, au fost transportate la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a Spitalului Clinic "Sfîntul Ioan".
După valul de ploi ne aşteptăm să crească numărul persoanelor intoxicate cu ciuperci. Deja medicii de la camerele de gardă atrag atenţia asupra riscului major la care se expun cei care consumă ciuperci culese din pădure sau cumpărate din locuri care nu au avize sanitare necesare. Unele ciuperci produc efecte rapide, după o perioadă cuprinsă între cincisprezece minute şi trei ore de la ingestie, grupate în cîteva sindroame, care apar singure sau asociate. Sindromul muscarinic (după numele substanţei inductoare) se manifestă prin: creşterea secreţiilor (transpiraţii, hipersalivaţie, lăcrimare, rinoree), simptome digestive (greţuri, vărsături, dureri abdominale, diaree), manifestări cardiovasculare (scăderea ritmului cardiac, hipotensiune arterială), tulburări nervoase (euforie, tremurături, parestezii), micşorarea pupilei.
URGENŢĂ MEDICALĂ. Tratamentul intoxicaţiei cu ciuperci este o urgenţă medicală şi implică o strînsă colaborare interdisciplinară. Trebuie anunţată imediat salvarea, iar pînă la venirea acesteia se poate încerca provocarea de vărsături bolnavului, dîndu-i-se să bea cantităţi mari de apă călduţă şi sărată şi, de asemenea, i se poate administra un purgativ salin. Familia bolnavului trebuie să se limiteze însă la aceste măsuri simple şi sub nici o formă să nu încerce tratarea pacientului la domiciliu. Ciupercile conţin o serie de substanţe patogene care induc leziuni intestinale, hepatice, renale, nervoase. Aceste substanţe – subliniem – nu sînt inactivate prin spălare, preparare termică, uscare sau congelare. Uneori ciupercile sînt consumate la un timp după ce au fost culese (în cazul conservării sau congelării lor), ceea ce face ca bolnavul să nu relaţioneze imediat simptomele pe care le prezintă cu ingestia ciupercilor, tergiversînd astfel precizarea diagnosticului şi instituirea tratamentului.
- Dr. Dana Chehne
Citește pe Antena3.ro