RESPIRA ADANC
Seneca spunea vorbe destepte: "Omul isi sapa groapa cu dintii". Alimentul poate fi si cel mai nociv agresor al organismului, dar el poate deveni si factor de echilibru si de bine pentru sanatate. Prof. dr. Mircea Ifrim, seful Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor, spune ca medicina asiatica defineste starea de sanatate ca pe o stare in care procesele sunt in echilibru. Cum privesc alimentele diversele scoli din gandirea asiatica? Scoala hindusa pune totul pe seama energiei din organism, care ia in considerare si energia proprie, dar si relatia acesteia cu mediul. Scoala hindusa spune ca trebuie sa existe o balanta de echilibru intre cele sase gusturi: dulcele, saratul, acrul, aromaticul, amarul si astringentul. Medicina traditionala asiatica sustine ca, pentru a avea energie vitala, QI trebuie sa se stabileasca un echilibru intre alimentele calde (yang) si alimentele reci (yin). Alimentele yang, alimente calde genereaza energie si caldura mare, in timp ce yin nu degaja caldura in organism. Astfel ca aceasta teorie lauda orezul, care este mai valoros pentru echilibrare decat graul si alte cereale. Medicina traditionala asiatica pune mare accent pe mazarea gatita in diverse feluri si nu agreeaza carnea. Laptele este binevenit, mai putin se recomanda pestele gatit. Fructe reci sunt perele, pepenele rosu si din randul fructelor calde fac parte strugurii, bananele etc. Alimentele uscate, lipsite de grasimi sunt varza, merele, in timp ce alimentele cu ceva grasimi incep cu fasolea.Citește pe Antena3.ro