x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pulsul medicinei - Se misca dintii

Pulsul medicinei - Se misca dintii

de Florin Condurateanu    |    07 Aug 2008   •   00:00

Suna alarma OMS: 70%-75% din populatia planetei sufera de paradontopatii sau, cum gresit le spune poporul, paradontoza. Aceasta boala invalidanta ii aduce pe oameni in situatia de a li se retrage gingia de pe dinte, dezgolind-o, de a se topi osul in care este infipta radacina si deci dintii incep sa se miste, incit ii scoti cu mina.



Sună alarma OMS: 70%-75% din populaţia planetei suferă de paradontopatii sau, cum greşit le spune poporul, paradontoză. Această boală invalidantă îi aduce pe oameni în situaţia de a li se retrage gingia de pe dinte, dezgolind-o, de a se topi osul în care este înfiptă rădăcina şi deci dinţii încep să se mişte, încît îi scoţi cu mîna.

Paradontopatiile lovesc în ţesutul numit parodonţiu, în care se înfige rădăcina dinţilor. Parodonţiul este format din straturi de ciment care acoperă rădăcina, apoi dintr-un ţesut elastic ce lucrează ca un amortizor de maşină, cînd dinţii sînt încărcaţi cu forţe, şi din osul maxilarelor. Cînd dinţii încep să se mişte, se creează un spaţiu între rădăcină şi parodonţiu. Între aceste neetanşietăţi se cuibăresc microbii din flora gurii care îşi elimină şi toxinele acide, înmuind osul. Osul gingiei se topeşte, gingia se retrage şi dinţii se mişcă din ce în ce mai tare. Tratamentul este complicat şi constă, aşa cum îl descrie prof. dr Constantin Găucan, într-o curăţare a dinţilor, apoi o adăugare de material osos pentru întărirea suportului osos şi în proteze, coroane, implanturi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă