x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Rinichiul pacalit

Rinichiul pacalit

de Florin Condurateanu    |    20 Mai 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
In cazul bolnavului de ciroza in faza de ascita, adica cu acumulare de lichid in abdomen, se constata prezenta unor paradoxuri, exista un paralelism intre setea bolnavului de ciroza decompensata si diametrul burtii. Cu cat diametrul abdomenului este mai mare, si setea creste. Dar al doilea paradox este reprezentat de discordanta intre diametrul abdomenului si cantitatea urinata. Cu cat diametrul burtii este mai mare, ciroticul urineaza mai putin.
Explica aceste situatii prof. dr. Mihai Voiculescu, seful Centrului de medicina interna de la Fundeni si presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului.

Cciroticul nu acumuleaza lichid, ci sare. Un om are o zestre de sange in circulatie de circa 5 litri. In cazul bolnavului de ciroza se redistribuie acest sange. In ciroza umeda, dar fara hemoragii, bolnavul ajunge sa aiba doar 3 litri de sange in sistemul circulant, iar ceilalti 2 litri sunt stocati in burta. In ficatul bolnav, se face un baraj care impiedica sangele sa treaca prin ficat si in spatele acestui baraj se aduna tot mai multe lichide. Senzorii organismului insa nu dau alarma ca exista lichid in burta, senzorii alarmeaza ca nu e suficient sange in circulatie. De aici din pricina acestor semnale intr-un fel false omul are o sete exagerata, bea 2-3 litri sa compenseze lipsa litrilor din sange din circulatie, dar din acestia elimina doar 1,5 litri, iar restul de lichide se acumuleaza in burta. Rinichiul este cel ce trebuie sa elimine lichidele ce se beau. Dar exista la bolnavul de ciroza cai care alarmeaza fals rinichiul. Si atunci, primind aceste semnale false, rinichiul devine zgarcit sa elimine lichide si sare, si pana la urma rinichiul nu mai elimina nici un lichid. Din aceasta pricina chirurgii s-au gandit sa gaseasca metode de a scurge lichidul acumulat in spatele barajului constituit din ficatul cu fibroza.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă