Este în creştere numărul românilor diagnosticaţi cu aterotromboză, boală vasculară care afectează arterele, care măreşte riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral (AVC), avertizează prof. Contantin Popa, directorul medical al Institutului de Boli Cerebrovasculare din Capitală.
Afirmaţia a fost făcută în cadrul celei de-a 9-a Conferinţe Naţionale de Aterotromboză, manifestare ştiinţifică care s-a axat pe cele mai noi strategii terapeutice de abordare a aterotrombozei. Potrivit prof. Popa, riscul dezvoltării aterotrombozei este mai crescut la persoanele cu hipertensiune arterială, diabet şi obezitate, la fumători şi sedentari. Acest aspect a fost evidenţiat de un studiu în derulare (REACH), în care au fost cuprinşi 60.000 de pacienţi din întreaga lume, dintre care 2.000 din România.
PREVENŢIE
Specialiştii spun că aterotromboza poate fi prevenită prin renunţarea la fumat, verificarea periodică a greutăţii şi a tensiunii arteriale, adoptarea unei diete sănătoase şi, cel mai important, evitarea sedentarismului. La acestea se adaugă terapiile medicamentoase şi consultaţiile medicale preventive. Însă pentru asta este nevoie de educarea populaţiei în vederea prezentării la medic, chiar şi atunci când nu există semne de boală, precizează prof. dr. Radu Căpâlneanu de la Institutul Inimii din Cluj.
Potrivit acestuia, ţara noastră are nevoie de mai multe centre de cardiologie. "În străinătate există un centru la un milion de locuitori, în timp ce în România există doar şapte centre, dintre care trei în Bucureşti", a spus prof. Căpâlneanu. El sa insistat asupra necesităţii dezvoltării unui sistem de ambulanţă pentru transportul rapid al celor care fac infarct, respectiv în maximum trei ore de la debutul infarctului.
Citește pe Antena3.ro