x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu: Înălţimea, greutatea şi antibioticul

Studiu: Înălţimea, greutatea şi antibioticul

de Magda Marincovici    |    18 Ian 2010   •   00:00
Studiu: Înălţimea, greutatea şi antibioticul
Sursa foto: /Stockxpertcom

Dozele de antibiotice ar trebui prescrise în funcţie de greutatea pacientului, susţine un studiu publicat recent în revista Lancet. La ora actuală, dozele de antibiotice administrate adulţilor sunt identice.

Matthew Falagas şi Drosos Karageorgopoulos de la Alpha Institute of Biomedical Science Atena susţin că dozele de antibiotice trebuie ajustate potrivit greutăţii corporale, pentru a optimiza efec­tul şi a evita rezistenţa la aceste medicamente. În prezent, dozarea cantităţii de me­dicamente în funcţie de înălţimea şi greuta­tea pacientului este practicată în cazul cancerelor, în anestezie-reanimare şi în pedia­trie.

Concret: un bărbat suferind de pneumo­nie, care cântăreşte 90 de kilograme, are 1,90 m înălţime şi o masă corporală de două ori mai mare comparativ cu o fe­me­ie cu greutatea de 56 de kilograme şi 1,50 înăl­ţi­me. Firesc este ca dozele de antibiotice administrate celor doi pacienţi să fie dife­renţiate, dar, potrivit recomandărilor actuale, cei doi pacienţi primesc aceeaşi doză de antibiotic. Unii specialişti spun că, exceptând unele categorii speciale de populaţie, respectiv copiii, persoanele în vârstă, bolnavii hepatici sau renali, care beneficiază de o adaptare a tratamentului, reglementarea modului de folosire a antibioticelor "cere demonstrarea efica­ci­tăţii în populaţia obişnuită".

Totuşi, sunt dovezi că modul de comportament al unor medicamente în organismul nostru este influenţat de talie şi de compoziţia corporală. Metabolismul moleculelor, transformarea lor pot, de asemenea, să fie modificate. Cei doi cercetători greci susţin că a prescrie o doză personalizată, corectă de antibiotice este important nu numai pentru a asigura eficienţa tratamentului, ci şi pentru a preveni fenome­nul de rezistenţă la aceste medicamente.

Acest fenomen poate apă­rea când tratamentul nu se dovedeşte eficient. Dar a ajusta doza de antibiotic contribuie în egală măsură şi la reducerea toxicităţii. Antibioticele  "omoară" sau împiedică înmulţirea bacteriilor, ajutând astfel sistemul imunitar să stopeze in­fec­ţia. Toate antibioticele acţionează asupra peretelui celular al microbilor, pe care îl distrug, ceea ce duce la dezintegrarea celulei bacteriene. Există antibiotice cu spectru larg - care sunt eficiente asupra multor bacterii - şi altele care sunt specifice, cu acţiune doar asupra unei singure tulpini bacteriene. Antibioticele sunt indispen­sabile în tratamentul unor boli grave: meningită meningococică, pneumonie cu pneumococ, tuberculoză, sifilis.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă