x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sunt pregătită să devin mamă!

Sunt pregătită să devin mamă!

30 Oct 2007   •   00:00

Majoritatea prietenelor fie au făcut un copil, fie se găndesc deja la al doilea, mama vă spune că e bine ca bebeluşul să vină căt mai devreme, soţului ii sclipesc ochii doar la găndul că poate va avea şi el un băiat cu care să se uite la meciurile de fotbal...

Majoritatea prietenelor fie au făcut un copil, fie se găndesc deja la al doilea, mama vă spune că e bine ca bebeluşul să vină căt mai devreme, soţului ii sclipesc ochii doar la găndul că poate va avea şi el un băiat cu care să se uite la meciurile de fotbal... Dar, in primul rănd, dumneavoastră trebuie să fiţi 100% hotărăte că vă doriţi să vă reorganizaţi priorităţile şi, practic, să vă schimbaţi intr-o oarecare măsură modul de viaţă.

Toate revistele, cărţile, emisiunile pentru viitoarele mămici incep aşa: "A deveni mamă este un pas extrem de important in viaţa femeii. Este o responsabilitate pe care trebuie să şi-o asume viitorii părinţi. Este etapa care face trecerea către viaţa adultă". Intr-adevăr, a avea un copil presupune asumarea faptului că nu mai suntem noi inşine copii. Deoarece, din momentul in care vine pe lume, bebe ne va urmări fiecare mişcare, iar noi, părinţii, ne transformăm in modelele lui.

Motive intemeiate

Nu e cazul să ne speriem. Deoarece psihologii spun că asumarea responsabilităţii de părinte ia naştere o dată cu apariţia bebeluşului. Totuşi, este foarte important ca decizia de a face un copil să fie luată impreună cu partenerul. Temeiul de a aduce pe lume o nouă viaţă este un lung şir de bucurii: de a creşte impreună cu micuţul, de a-l educa şi de a-i arăta lumea. Indiferent căt de multe schimbări va suferi corpul femeii şi căt de mult se va schimba şi viaţa celor doi parteneri. Ar trebui să reconsideraţi această decizie, in situaţia in care motivul pentru care vă doriţi un copil este pentru că nu vă inţelegeţi bine cu soţul şi vreţi să il determinaţi astfel să nu vă părăsească; pentru că aveţi deja o vărstă şi nu mai aveţi timp; pentru că, printre celelalte roluri ale unei femei, trebuie să il indepliniţi şi pe cel de mamă.

In plus, trebuie să ştiţi că, inainte de a rămăne insărcinată, este esenţial ca şi femeia şi bărbatul să facă o serie de teste specifice care dau celor doi parteneri certitudinea că micuţul va fi sănătos. Urmează primele modificări ale stilului de viaţă: o dietă echilibrată, respectarea programului de odihnă, renunţarea la fumat. Este indicat ca toate aceste schimbări să aibă loc inainte de conceperea copilului, arată conf. dr Daniel Popescu, directorul Policlinicii Şerban Vodă.

MOMENTUL PROPICE. Perioada cea mai potrivită pentru a deveni mamă este intre 20 şi 30 de ani, subliniază specialistul nostru, conf. dr Daniel Popescu. Dacă insă o femeie s-a hotărăt să conceapă un copil abia la 40 de ani, ea trebuie să ştie că işi asumă o serie de riscuri atăt pentru sănătatea ei, căt şi a copilului. Deoarece un organism care a depăşit 40 de ani este deja obosit.

TESTE. In primul rănd, femeia trebuie să consulte medicul specialist pentru a se asigura că nu suferă de afecţiuni ginecologice care ar putea pune in pericol sănătatea viitorului bebeluş: procese inflamatorii cronice pelviene, in special inflamaţia trompelor uterine, boli cu transmitere sexuală.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii