PULSUL MEDICINEI
Conferentiar doctor Olga Simionescu, de la Clinica de dermatologie a Spitalului Colentina, explica efectele soarelui asupra diverselor tipuri de piele.
Stiinta dermatologiei a impartit populatia planetei in sase fototipuri, intr-un fel pornind de la intrebarea de baza: "Te arzi usor la soare?". Pielea deschisa la culoare a fost catalogata ca melanocompromisa, cu riscuri de a genera cancere prin expunere la soare, dar acesti blonzi inregistrand si o imbatranire suplimentara a pielii de la efectul soarelui, care se suprapune peste imbatranirea fiziologica fireasca a pielii. Conferentiar doctor Olga Simionescu, un nume de rezonanta in domeniul dermatologiei romanesti, atrage atentia ca fototipul cutanat nr. 1 e cel mai sensibil la expunerea la soare. Acesti oameni nu se bronzeaza deloc, ei doar se ard la soare. In tipul 1 se incadreaza nordicii, gen finlandezii, blonzi spre albiciosi, dar si categoria celtica, adica irlandezii, roscati si cu pistrui. In fototipul 2 se incadreaza suedezii, blonzi, dar nu atat de deschisi ca finlandezii si irlandezii.
Cei din fototipurile 1 si 2 trebuie sa foloseasca agenti ecran de protectie nu numai la plaja, dar si in timpul anului, cand "ii vede soarele".
Citește pe Antena3.ro