x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Telemedicina, la dispoziţia diabeticilor

Telemedicina, la dispoziţia diabeticilor

de Magda Marincovici    |    24 Sep 2009   •   00:00
Telemedicina, la dispoziţia diabeticilor
Sursa foto: /stockxpertcom

Diabeo este numele unui dispozitiv conceput pentru a veni în sprijinul pacientului cu diabet tip 1. Dispozitivul permite în acelaşi timp tele-asistenţă, tele-monitorizare, tele-consultaţie şi tele-expertiză.



Rezultatele primului studiu privitor la acest dispozitiv, folosit deja în 18 spitale din Franţa, au fost prezentate recent în cadrul unei conferinţe de presă. Autorul acestui dispozitiv a pornit de la faptul că suferinzii de diabet de tip 1 trebuie să aibă grijă să-şi adapteze permanent dozele de insulină în funcţie de nivelul glicemic măsurat, de cantitatea de glucide în stare de repaus şi de efort fizic. Este evident că tocmai complexitatea acestui traament îşi pune serios amprenta asupra calităţii vieţii pacienţilor. "Noi îi sfătuim pe pacienţii noştri să-şi evalueze dimineaţa nivelul glicemiei", spune doctorul Guillaume Charpentier, cel care a conceput dispozitivul  Diabeo. Dar calcularea de mai multe ori pe zi a dozei de insulină şi ţinerea unei evidenţe într-un carnet special nu este deloc o treabă plăcută.

LĂMURIRI
Pentru a înţelege mai bine mecanismul acestei boli, ne-am adresat profesorului doctor Radu Lichiardopol, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Specialistul spune că diabetul de tip 1 reprezintă aproximativ 10% dintre cazuri. Această formă de diabet apare în special la copii, adolescenţi, dar şi la persoane cu vârste peste 40 de ani. La aceste persoane, celulele pancreasului se distrug şi fie produc insuficientă insulină, fie nu produc deloc. În majoritatea cazurilor, diabetul de tip 1 este ereditar, fiind o boală de origine autoimună: organismul se apară de propriul pancreas, distrugând celule care produc insulină. Persoanele afectate de diabetul tip 1 sunt obligate să-şi administreze de mai multe ori pe zi injecţii cu insulină, pentru a compensa deficitul de insulină secretat de pancreas. Auto-monitorizarea şi injectarea insulinei sunt obligatorii pentru bolnavii de diabet de tip 1 sau insulino-dependent. De aici porneşte şi interesul pentru acest aparat, sub forma unui minicalculator de buzunar, conectat la telefon şi la internet. El permite pacientului să aibă un control asupra bolii cu ajutorul specialiştilor, cu care este permanent în legătură. De asemenea, Diabeo conferă o calitate superioară vieţii pacienţilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă