Un mare profesor de medicină, profesorul Mihai Voiculescu, şeful Centrului de medicină internă de la Fundeni, preşedinte al Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului, povestea că într-o după-amiază, trecând pe lângă un şantier, a văzut cum într-o mică pauză constructorii stăteau pe bordura trotuarului şi beau cafea şi bere.
Scena l-a îngrozit pe profesorul cu renume internaţional, fiindcă muncitorii aceştia tineri nu mâncau nimic, se cinsteau doar cu cafea şi bere. Profesorul ştia ce grenade sunt berea şi cafeaua pentru organism în absenţa mâncării. Aşa că a dat fuga la magazinul din colţ şi le-a cumpărat muncitorilor vreo două kilograme de cârnaţi şi pâine, oferindu-le mezelul pentru ca să îmbuce ceva în timp ce beau alcool şi cafea. Explică profesorul doctor Mihai Voiculescu ce rău vine din această gafă făcută de tinerii muncitori.
Berea, relativ caldă, intră în stomac la circa 40 de grade Celsius şi fermentează în burta omului. Acest proces de fermentare se întâmplă şi pe liniile tehnologice din fabricile de bere, dar inginerii ştiu să oprească această fermentare în utilaje. Fermentând în stomac, berea produce gaze, mai ales bioxid de carbon, care duce la balonări. Din cauza procesului de fermentare şi a balonărilor, omul simte un disconfort abdominal important. În plus, cafeaua sporeşte disconfortul abdominal, pentru că ea produce mai multă secreţie de acid în stomac. Deci combinaţia dintre alcool şi cafea, pe nemâncate, e veritabilă dinamită în organism, subliniază profesorul doctor Mihai Voiculescu. De fapt, una dintre întrebările decisive pentru starea de sănătate a omului este: Ce mâncăm şi cum să mâncăm? Ideea de bază este că fiecare om are ecuaţia lui de alimentaţie. Fiecărui om i se potriveşte un anume regim alimentar recomandabil lui, în funcţie de parametrii oganismului.