x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tinerii şi prezervativul

Tinerii şi prezervativul

de Magda Marincovici    |    26 Sep 2009   •   00:00
Tinerii şi prezervativul
Sursa foto: /stockexpertcom

Un studiu multinaţional, care urmăreşte atitudinea tinerilor faţă de sex şi contracepţie, arată că unul din trei tineri (36%) face sex neprotejat. Ceea ce explică numărul mare al sarcinilor nedorite şi frecvenţa bolilor cu transmitere sexuală. Studiul multinaţional, unul dintre primele de asemenea amploare,a inclus tineri între 15 şi 24 de ani.



Rezultatele indică faptul că tinerii din Europa, Asia Pacific şi America de Nord nu au o comunicare eficientă despre contracepţie. Unul din trei tineri (36%) are contacte sexuale neprotejate, care se finalizează cu sarcini nedorite, avorturi sau boli cu transmitere sexuală. Peste o treime dintre tineri nu discută cu partenerul despre contracepţie înainte de a face sex. Tot peste o treime din tinerii chestionaţi consideră eficientă metoda "coitus interruptus".

În Europa, dintre tinerii care au activitate sexuală periodică, 79% folosesc prezervativul, 40% pilula contraceptivă şi mai mult de unul din şapte respondenţi (16%) apelează la "metoda coitus interruptus". 28% dintre cei intervievaţi au spus că nu au discutat despre contracepţie cu primul lor partener sexual şi acest procent creşte la 35% când vine vorba de partenerul lor actual. Când au fost întrebaţi de ce nu discută despre contracepţie înainte de a avea contact sexual pentru prima oară, 16% au declarat că au presupus că partenerul/partenera a avut grijă de acest aspect şi tot 16% au spus că au fost "intimidaţi".

ÎN HERĂSTRĂU
În fiecare an, la 26 septembrie este marcată Ziua Mondială a Contracepţiei. Anul acesta evenimentul militează pentru importanţa ca  tinerii să discute deschis despre sex şi contracepţie.

Pentru a răspândi mesajul campaniei, începând de astăzi, mai mulţi voluntari vor fi prezenţi la intrarea din Parcul Herăstrău, pentru a discuta despre contracepţie cu cei interesaţi, împărtăşind experienţe personale, răspunzând la întrebări şi dând sfaturi despre cum pot aborda acest subiect cu partenerul, cu medicul sau chiar cu părinţii.

Experţii noştri
Prof. dr Nicolae Calomfirescu
şeful Secţiei Urologie, doctor în Medicină, Spitalul Militar "Prof. Dimitrie Gerota"

Dr Vasile Benea
medic primar, cercetător ştiinţific, Clinica Dermato-Venerice "Prof. dr Scarlat Longhin"

Conf. dr Daniel Popescu medic primar Obstetrică-Ginecologie, directorul Policlinicii "Şerban Vodă"

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă