x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tubuletul si ciroza

Tubuletul si ciroza

de Florin Condurateanu    |    25 Mai 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Prof. dr. Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna de la Spitalul Fundeni, spune ca chirurgii au incercat sa slabeasca presiunea dinainte de barajul constituit din ficatul cirotic si s-au gandit sa devieze sangele din vena porta in restul sistemul circulator.
Chirurgii au construit canale artificiale, niste tubulete prin care lichidul din burta este introdus in sistemul venos, dar se stie ca ficatul are rolul de a detoxifia sangele, iar cand iei sange din vena porta in amonte de ficat si il introduci in alte vene se produce o intoxicare discreta, deoarece ficatul nu mai filtreaza sangele. Derivand lichidul de ascita din abdomen in sistemul venos se introduc in circulatie si microbi. Rezultate bune se obtin prin metoda tipps.
Acesta este un tubusor prin care se ia sange din vena porta si o parte din acest sange prin tubulet este introdus in sistemul venos. Micsorand presiunea din vena porta din amonte de ficat nu mai sporeste lichidul de ascita din burta si nu mai cresc nici varicele de pe esofag.
La Centrul de Medicina Interna se poate face montarea de tipps, medicii fiind instruiti in Italia, insa CNAS nu aloca bani pentru materialele consumabile.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă