Un nou anticoagulant oral - dabigatran - capabil să reducă riscul de accident vascular cerebral a fost prezentat la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie de la Barcelona. Ceea ce ar putea modifica radical viaţa a milioane de pacienţi din lumea întreagă.
Aproximativ 18.000 de pacienţi din 44 de ţări. Sunt principalele coordonate ale lui RE-LY, cel mai mare studiu consacrat pacienţilor suferinzi de fibrilaţie auriculară, tulburare cardiacă foarte frecventă. Rezultatele studiului RE-LY au fost prezentate la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie de la Barcelona şi au avut în prim-plan binefacerile unui anticoagulant oral de nouă generaţie - dabigatran - asupra reducerii riscului de accident vascular cerebral.
Dabigatran este în topul unei noi familii de anticoagulante: inhibitorii direcţi ai trombinei. Această substanţă are un rol esenţial în procesul de formare a cheagurilor de sânge. Au fost comparate efectele noului anticoagulant cu cele ale tratamentului de referinţă cu antivitamina K (AVK), varfarina. Despre AVK se ştie că este o clasă de medicamente pe care atât pacienţii, cât şi medicii o detestă. Faptul că eficienţa AVK variază de la un pacient la altul este motivul pentru care această terapie e privită cu suspiciune. Mai rău este că, la acelaşi pacient, această terapie depinde de mulţi factori: coexistenţă de patologii, tratament cu alte medicamente, alimentaţie. Astfel, broccoli, cafeaua, spanacul, lăptuca pot diminua eficienţa AVK.
Pentru a fi sigur că doza nu este nici prea mare, nici prea mică, fiecare pacient este supus unui bilanţ biologic (RMN) aproape lunar. Eşuarea terapiei este foarte posibilă. Multe spitalizări pentru accident terapeutic sunt puse pe seama acestei terapii. Profesorul Jean-Yves le Heuzey, şeful serviciului cardiologie de la Spitalul european "Georges Pompidou", din Paris, unul dintre autorii studiului, spune că aceste terapii sunt eficiente, însă manipularea lor este foarte complicată. Scopul este de a găsi un tratament la fel de eficient, dar mai uşor de efectuat.
Rezultatele studiului RE-LY arată o reducere semnificativă a numărului AVC cu un nivel de sângerare inferior, inclusiv sângerările care pot pune în pericol viaţa, şi hemoragii intracraniene, spune profesorul Stuart Connolly (Hamilton-Canada), unul dintre autorii studiului. Noul anticoagulant este un tratament administrat pe cale orală, care oferă o protecţie superioară contra AVC, cu mai puţine sângerări şi fără să se impună controale medicale atât de frecvente. Profesorul Le Heuzey consideră că noul medicament va schimba radical viaţa multor pacienţi suferinzi de fibrilaţie auriculară. Ei nu vor mai fi supuşi investigaţiei RMN. Totuşi, profesorul Le Heuzey face apel la răbdare. Mai sunt necesare câteva luni până când acest tratament (administrat de puţin timp în Franţa pentru prevenirea formării de cheaguri de sânge la pacienţii supuşi unei operaţii pentru proteză de genunchi sau de umăr) va beneficia de indicaţie expresă. Apoi trebuie ţinut seama că, la nivel mondial, trei milioane de persoane sunt victime ale AVC în legătură directă cu fibrilaţia auriculară.
Citește pe Antena3.ro