FDA (Agenţia Naţională a Medicamentului) şi CDC (Centrul pentru prevenţia şi controlul bolilor) au anunţat că vaccinul anti-HPV este eficient şi sigur. Potrivit celor două autorităţi de referinţă, beneficiile vacinului anti-HPV continuă să fie mai mari decât riscurile.
Rezultatul oficial al cercetărilor, evaluărilor şi investigaţiilor efectuate de FDA şi CDC a fost exprimat printr-o declaraţie oficială publicată la 20 septembrie în care anunţau siguranţa şi eficienţa vaccinului anti-HPV. CDC nu şi-a schimbat recomandările pentru utilizarea vaccinului anti-HPV, iar FDA nu a făcut nici o schimbare a prospectului care recomandă modul de folosire a vaccinului. Mai mult, FDA nu a identificat nici o problemă care ar putea afecta siguranţa, puritatea şi eficienţa produsului.
Urmând recomandările OMS şi ale Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, care susţin vaccinarea anti HPV pentru prevenţia cancerului de col uterin, Ministerul Sănătăţii a lansat oficial campania de prevenire a cancerului de col uterin pe 14 iunie a.c. Campania este gestionată de către Centrul Naţional de Informare pentru prevenirea cancerului de col uterin.
Acest centru funcţionează ca sediu în cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti şi dispune de o linie telefonică gratuită: 0-800-800-008. Site-ul campaniei: www.informareHPV.ro special creat este dedicat tuturor persoanelor interesate de acest subiect. Specialiştii de la centru dau răspunsuri prompte, avizate şi corecte, astfel încât, prin toate canalele de comunicare, la sfârşitul campaniei, să existe cât mai mulţi parteneri activi de dialog, în măsură să ia o decizie informată în ceea ce priveşte vaccinarea fetiţelor în cadrul programului naţional de vaccinare.
Campania de informare este structurată, în două etape: în prima etapă, în perioada iunie-iulie, au avut loc deja întâlniri şi activităţi de informare cu medicii epidemiologi, medicii de familie şi personalul medical şcolar. În a doua etapă (septembrie-octombrie) se vor realiza întâlniri cu inspectorii şcolari şi ulterior cu diriginţii claselor în care se regăsesc fetele cu vârsta eligibilă pentru vaccinare. Părinţii vor discuta la şcoală cu diriginţii şi profesorii despre infecţia cu HPV şi despre vaccinare.
Campania de informare se va finaliza în octombrie, când va fi evaluată printr-un sondaj, realizat după toate regulile statistice şi de sănătate publică. Numai după această evaluare şi în funcţie de rezultatele evaluării se va lua decizia de a continua sau nu programul de vaccinare.
Citește pe Antena3.ro